joi, februarie 22, 2024
AcasăLegislatieAsociatia de Caritate din Armata Romaniei - CAMARAZII, declarata asociatie de utilitate...

Asociatia de Caritate din Armata Romaniei – CAMARAZII, declarata asociatie de utilitate publica

Asociatia umanitara Camarazii.
In data de 11 Aprilie 2012, Guvernul Romaniei a adoptat Hotararea cu numarul 287 (Hotararea 287/2012) privind recunoasterea Asociatiei de Caritate din Armata Romaniei – CAMARAZII ca fiind de utilitate publica, hotarare publicata in Monitorul Oficial 254 din 17 aprilie 2012 (M. Of. 254/2012). Pe site-ul oficial al Asociatiei……nimic.

In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 39 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 246/2005, cu modificarile si completarile ulterioare,

Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

Articol unic. –
Se recunoaste Asociatia de Caritate din Armata Romaniei – CAMARAZII, persoana juridica romana de drept privat, fara scop lucrativ, cu sediul in municipiul Bucuresti, str. Constantin Mille nr. 1, et. 4, camera 72, sectorul 1, ca fiind de utilitate publica.

PRIM-MINISTRU
MIHAI-RAZVAN UNGUREANU

Contrasemneaza:
Ministrul apararii nationale,
Gabriel Oprea
Ministrul finantelor publice,
Bogdan Alexandru Dragoi

Bucuresti, 11 aprilie 2012.
Nr. 287.

Momentan, ne rezumam sa va prezentam doar cateva din beneficiile statutului de ”utilitate publica”, urmand ca intr-un viitor nu foarte indepartat sa revenim la Asociatia Camarazii.

Insa inainte de a aminiti avantajele, iata care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o asociatie pentru a deveni de utilitate publica:
-activitatea acesteia se desfasoara in interes general sau al unor colectivitati, dupa caz;
-functioneaza de cel putin 3 ani;
-prezinta un raport de activitate din care sa rezulte desfasurarea unei activitati anterioare semnificative, prin derularea unor programe ori proiecte specifice scopului sau, insotit de situatiile financiare anuale si de bugetele de venituri si cheltuieli pe ultimii 3 ani anteriori datei depunerii cererii privind recunoasterea statutului de utilitate publica;
-valoarea activului patrimonial pe fiecare dintre cei 3 ani anteriori in parte este cel putin egala cu valoarea patrimoniului initial.

Dupa recunoasterea asociatiei ca fiind de utilitatea publica prin hotarare de guvern, asociatia va avea dreptul sa i se dea in folosinta gratuita bunurile proprietate publica. Un alt drept, unul care ii va confer asociatiei o anume seriozitate, este acela ca poate mentiona in toate documentele pe care le intocmeste ca asociatia este recunoscuta ca fiind de utilitate publica.

Autoritatile publice vor sprijini asociatiile prin a le pune la dispozitie spatii si sedii. De asemenea, exista posibilitatea ca autoritatile publice sa puna la dispozitia asociatiiilor terenuri, in scopul ridicarii de constructii necesare desfasurarii activitatii lor.

Asociatiile pot de asemenea sa intreprinda si activitati economice, astfel veniurile nu trebuie sa vina numai din cotizatiile membrilor. Se mai pot obtine venituri si din dividendele societatilor comerciale infiintate sau din activitati economice directe.Se mai pot obtine venituri din sponsorizari sau donatii, cat si din resurse obtiute de la bugetul de stat sau de la bugetele locale.

Asociatiile recunoscute ca fiind de interes public au, pe langa aceste beneficii si obligatii impuse de legislatie:

-obligatia de a mentine cel putin nivelul activitatii si performantele care au determinat recunoasterea;
-obligatia de a comunica autoritatii administrative competente orice modificari ale actului constitutiv si ale statutului, precum si rapoartele de activitate si situatiile financiare anuale; autoritatea administrativa are obligatia sa asigure consultarea acestor documente de catre orice persoana interesata;
-obligatia de a publica, in extras, in termen de 3 luni de la incheierea anului calendaristic, rapoartele de activitate si situatiile financiare anuale in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, precum si in Registrul national al persoanelor juridice fara scop patrimonial. Modelul extrasului situatiilor financiare se aproba prin ordin al ministrului finantelor publice.

Pe site-ul Asociatiei……nimic referitor utilitatea publica, de parca dobandirea acestui statut este ceva normal si firesc pentru o asociatie.

Vom incerca sa aflam mai multe amanunte si vom reveni cu o postare pe aceasta tema, avand ca si comparatie asociatii de acelasi gen, transparenta activitatii acestei asociatii nefiind cea dorita de membrii cotizanti sau de cei care isi doneaza 2% din venituri in scopuri umanitare.

Pana atunci, la mai mare asociatiei Camarazii si la cati mai multi membrii intru ajutorarea colegilor si prietenilor militari.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE