marți, februarie 27, 2024
AcasăActualitate militaraInterneAbuz in serviciu, fals si uz de fals la angajarile din MAI

Abuz in serviciu, fals si uz de fals la angajarile din MAI

Dupa ce doi generali si 3 ofiteri din MApN au fost arestati pentru aranjarea unor examene la scolile militare de subofiteri , iata ca vine randul Ministerului Administratiei si Internelor sa intre intr-un scandal de aceeasi natura: deblocarea unor posturi de ofiteri din jandarmerie si ocuparea acestor posturi pe cai nu tocmai ortodoxe.

In urma unei verificari a Corpului de Control al Ministrului de Interne care a vizat modul in care s-a facut „ocuparea unor posturi prin recrutarea candidatilor din sursa externa” atat in Ministerul pe care-l conduce, cat si in Inspectoratul General al Politiei si cel al Jandarmeriei, ministrul Traian Igas a sesizat Parchetul ICCJ .

Inspectorii de la Corpul de control al MAI au constatat ca, in perioada 15-18 octombrie 2010, cu avizul unor sefi din institutie, „s-au deblocat trei posturi de ofiter in Jandarmeria Romana”, prin derogare de la actele normative prin care fusese suspendata orice angajare.

Astfel, Corpul de Control al Ministrului a constatat că demersurile Jandarmeriei Române pentru ocuparea funcţiilor scoase la concurs din sursă externă, cu încălcarea prevederilor legale, ca şi „necesitate imperioasă a încadrării posturilor în scopul reducerii deficitului de personal înregistrat la nivelul unităţilor respective, cu personal de specialitate”, au avut un caracter formal, deoarece scopul a fost ca aceste persoane să ajungă în rândul cadrelor active ale Ministerului de Interne şi apoi implicit în Poliţia Română.

„In aceste conditii, examenele au fost dispuse de IGJR si au avut loc, desi pentru anumite functii nu erau indeplinite cerintele de organizare impuse de ordinele pe linie de resurse umane (vechime in munca, nici un candidat nu avea la dosar certificatele de examinare psihologica, nu toate documentele de studii erau legalizate, la toti candidatii lipseau fisele medicale de incadrare)”, se arata intr-un comunicat remis luni de MAI.

Pe baza concluziilor, ministrul Igas a aprobat sesizarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), „pentru efectuarea cercetarilor sub aspectul infractiunilor de abuz in serviciu, fals si uz de fals”.

In plus, prim-adjunctul sefului IGJR va fi „trimis in fata Consiliului de Judecata constituit la nivelul MAI”, alaturi de seful Directiei de Resurse Umane din IGJR si de ofiterul din aceasta directie care s-a ocupat de constituirea dosarelor de candidati si a indeplinit functia de secretar in comisiile de concurs”.

Din ordinul lui Igas, pentru aceleasi motive a fost eliberat din functie directorul general al Directiei Generale Management Resurse Umane din MAI, el fiind totodata „pus la dispozitia MAI” pe o perioada de sase luni.

Alti trei ofiteri cu functii de conducere din MAI si IGPR, precum si unul dintre sefii de la resurse umane din MAI si unul dintre subalternii sai, vor fi cercetati disciplinar. Alti sase ofiteri din Jandarmeria Romana, precum si un ofiter si un agent din IGPR, au fost „atentionati”.

Totodată, a fost eliberat din funcţie un ofiţer specialist principal din Direcţia Generală Management Resurse Umane din MAI şi cei trei ofiţeri încadraţi pe 25 octombrie 2010 în Jandarmeria Română din sursă externă, în conformitate cu prevederile art. 22 alin. 8 din Legea nr. 360/2002, şi punerea la dispoziţia unităţilor din care fac parte pe o perioadă de 6 luni.

Igas a cerut procurorilor sa verifice daca, in contextul angajarilor din Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane (IGJR), din octombrie 2010, exista persoane care se fac vinovate de abuz in serviciu, fals si uz de fals.

UPDATE 05.01.2011

Parchetul General a dispus miercuri începerea urmăririi penale in rem în cazul dosarului angajărilor ilegale în Jandarmerie, ca urmare a raportului întocmit de Corpul de Control al MAI şi transmis Ministerului Public, au anunţat, miercuri, reprezentanţii Parchetului General.

Infracţiunile vizate de procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică sunt abuz în serviciu contra intereselor publice, neglijenţă în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi fals în declaraţii.

Doi dintre ofiterii gasiti vinovati de Corpul de Control al Ministerului Administratiei si Internelor in contextul unor nereguli la angajarea in Jandarmerie au fost decorati de seful statului, la sfarsitul anului trecut.

Presedintele Traian Basescu i-a sugerat ministrului de Interne, Traian Igas, sa ii demita pe cei care i-au propus spre decorare doi dintre ofiterii gasiti vinovati pentru nereguli la angajari in Jandarmerie si i-a cerut explicatii privind procedurile care preced astfel de propuneri.

„Daca puteti face ceva cu cei care mi-au fost propusi spre decorare. Cum au fost propusi? Nu exista un circuit? La ce sa stam cu toata lumea acolo?”, l-a intrebat Basescu pe Igas, in sedinta de miercuri a Guvernului, relateaza Mediafax.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE