Despre plutonierul adjutant Florinel Enache, din Brigada 282 Infanterie Mecanizată din Focşani, am mai scris cateva articole aici. A venit insa vremea sa ne amintim de el multumita celor de la Revista Fortelor Terestre care l-au vizitat in rezerva de la Spitalul Militar Central din Bucuresti.
Detalii despre modul în care adjutantul principal Enache se recuperează şi despre modul în care va evolua starea sa în viitor au fost oferite celor de la Revista Fortelor Terestre de catre şeful Biroului asistenţă post-traumatică a militarilor răniţi în teatrele de operaţii, căpitanul Robert Munteanu.
„În acest moment urmează să fie protezat, au început pregătirile şi sperăm ca în câteva luni să aibă o proteză performantă de mână. Aceasta va costa aproximativ 90 000 euro şi va fi achitată din bugetul Statului Major al Forţelor Terestre, însă va fi achiziţionată de către SUUMC, pentru că Statul Major al Forţelor Terestre nu are competenţe pentru achiziţionarea unei astfel de proteze.”
Plutonierul-adjutant principal Florinel Enache, mai are o fistulă abdominală care este în curs de tratare şi urmează proceduri de recuperare pentru că, în momentul în care peretele abdominal şi bazinul vor fi destul de puternice, se vor face şi protezele de picioare, însă aceasta are ca finalitate un termen mediu spre lung, de la luni de zile, la ani. „Noi sperăm să fie cât mai repede – a adăugat doctorul Munteanu. Evoluţia lui în ţară este foarte bună, a «luat» în greutate, starea sa morală este excepţională, iar tratamentul de care beneficiază în România în Spitalul Clinic de Urgenţă Universitar Militar Central este foarte bun.”
Potrivit căpitanului medic Robert Munteanu, adjutantul principal Enache iese în fiecare zi afară, îşi conduce singur căruciorul şi abia aşteaptă ca, în scurt timp, să ajungă acasă, fiind gata să-şi reia activitatea în cadrul Ministerului Apărării Naţionale. El a făcut un raport de menţinere în activitate, dacă se poate, tot în acelaşi domeniu în care a lucrat până în momentul accidentului, respectiv la poligonul Bogza. Din punct de vedere strict tehnic, acest lucru ar fi posibil – apreciem noi – deoarece proteza biometrică ce urmează să i se achiziţioneze îi va permite, după o perioadă de antrenament, să flexeze braţul amputat şi să folosească degetele artificiale. Or, în acest caz, cu câteva amenajări minime a unor clădiri din poligon, adjutantul principal Enache ar putea să-şi continue activitatea anterioară, mai puţin deplasarea în câmpul de ţinte pentru înlocuirea dispozitivelor. Important este, în opinia noastră, că el priveşte situaţia cu realism şi în mod optimist. În ceea ce mă priveşte, mi-aş dori din tot sufletul să execut o tragere în poligonul Bogza, iar adjutantul principal Enache să fie la pupitrul de comandă.
„Camaradul nostru este atent supravegheat de către o echipă medicală din SUUMC” – a precizat, în încheiere, doctorul Munteanu. „În fiecare săptămână se întâlneşte o echipă multidisciplinară condusă de către şeful Direcţiei medicale, generalul de brigadă Mihai Marius Mureşan, care analizează starea lui de sănătate. Medici din fiecare specialitate prezintă evoluţia cazului, iar dacă ar apărea probleme, acestea ar putea fi remediate fără să dureze prea mult timp.
În continuare, putem spune că asistenţa medicală şi îngrijirea sa în secţia Medicală 1 este foarte bună, personalul sanitar prezent acolo este gata să-l ajute în permanenţă. Mai mult, soţia – care este în permanenţă alături de el – a început să înveţe să-l îngrijească, beneficiind de sprijinul asistenţilor medicali. Aceştia îi arată care sunt paşii de urmat pe parcursul unei zile, pentru a putea fi îngrijit şi acasă.”
Articolul integral pe rft.forter.ro