joi, februarie 22, 2024
AcasăActualitate militaraTeme de interes pe agenda Consiliului Suprem de Apărare a Ţării

Teme de interes pe agenda Consiliului Suprem de Apărare a Ţării

Astazi a avut loc, la Palatul Cotroceni, prima şedinţa a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării sub conducerea noului presedinte al Romaniei Klaus Iohannis. Starea de securitate din Ucraina si implicaţiile pentru România, stadiul îndeplinirii Programului multianual de restabilire a capacităţii de luptă a Armatei României, proiectul de lege privind planificarea apărării sunt doar cateva dintre subiectele aflate in ordinea de zi a Consiliului.

La şedinţă au participat: Prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta; viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne, domnul Gabriel Oprea; ministrul Apărării Naţionale, domnul Mircea Duşa; ministrul Afacerilor Externe, domnul Bogdan Aurescu; ministrul Justiţiei, domnul Robert-Marius Cazanciuc; ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, domnul Mihai Tudose; ministrul Finanţelor Publice, domnul Darius-Bogdan Vâlcov; Directorul Serviciului Român de Informaţii, domnul Eduard Hellvig; prim-adjunctul Directorului Serviciului Român de Informaţii, domnul general-locotenent Florian Coldea; prim-adjunctul Directorului Serviciului de Informații Externe, domnul general Silviu Predoiu; Șeful Statului Major General, domnul general-locotenent Nicolae Ciucă; consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională, domnul Adrian-George Scutaru; secretarul CSAT, domnul general Ion Oprişor.

Au mai participat, ca invitaţi: ministrul pentru Societatea Informaţională, domnul Sorin Mihai Grindeanu, şi Directorul Serviciului de Protecţie şi Pază, domnul general Lucian-Silvan Pahonţu.

O primă temă dezbătută de către Consiliu a reprezentat-o analiza stării de securitate din Ucraina şi implicaţiile pentru România. Membrii Consiliului au apreciat că sprijinul consecvent al României pentru Ucraina, de la declanşarea crizei, a marcat o deschidere fără precedent a autorităţilor de la Kiev față de cooperarea bilaterală cu România.

În continuare, membrii Consiliului au luat în discuție stadiul proceselor de asociere politică şi economică cu Uniunea Europeană și stadiul demersurilor de integrare euroatlantică a statelor din Balcanii de Vest. Aceştia au apreciat că, în anul 2014, s-au înregistrat progrese privind parcursul european al acestor state. Totodată, membrii Consiliului au considerat că regiunea Balcanilor de Vest trebuie inclusă într-o viziune de ansamblu asupra Europei de Sud-Est, care să întărească rolul strategic al României în zonă. Exercitarea de către România a rolului de pivot al NATO şi UE în regiune va contribui, la momentul oportun, şi la acceptarea de către partenerii occidentali a includerii Republicii Moldova în pachetul de extindere care are în vedere Balcanii de Vest.

O altă temă de pe agenda şedinţei a reprezentat-o informarea cu privire la stadiul îndeplinirii Programului multianual de restabilire a capacităţii de luptă a Armatei României pentru perioada 2013-2016 şi în perspectivă până în anul 2022. Membrii Consiliului au concluzionat că, în anul 2014, România a continuat respectarea angajamentelor asumate în cadrul organismelor internaţionale de securitate, simultan cu reducerea contribuţiei cu forţe în teatrele de operaţii.

Membrii Consiliului au remarcat că decizia de creştere a bugetului alocat apărării la nivelul de 2% din PIB până în anul 2017, urmare a consensului obţinut din partea tuturor partidelor parlamentare, va asigura revigorarea programelor majore privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României şi va reprezenta şi o oportunitate certă pentru industria de apărare.

Următoarea temă a constituit-o avizarea proiectului de lege privind planificarea apărării. Membrii Consiliului au apreciat că această lege urmăreşte eficiența procesului de planificare a apărării, concentrat asupra dotării militare, în scopul integrării tuturor disciplinelor de planificare a apărării şi asigurării coerenţei acestora cu planificarea din celelalte state NATO şi UE.

Referitor la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare desfăşurate în anul 2014, membrii Consiliului au fost informaţi despre concluziile raportului prezentat şi propunerile Guvernului de îmbunătăţire a activităţii instituţiilor implicate.

În continuare, membrii Consiliului au analizat şi aprobat raportul privind activitatea Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO, în anul 2014, instituţie al cărei obiectiv general a constat în dezvoltarea capacității de răspuns la incidente de securitate cibernetică şi a relaţiilor de cooperare cu entități naţionale sau internaţionale, cu atribuţii şi responsabilităţi în domeniul securităţii cibernetice.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat propunerile Prim-ministrului referitoare la intrarea și staționarea pe teritoriul României, în perioada mai-iunie 2015, a unor forțe și mijloace ale armatei portugheze, având în compunere patru aeronave F16 Falcon și personalul aferent (aproximativ 150 militari și civili) în scopul pregătirii și desfășurării misiunilor de Poliție Aeriană NATO. Președintele României urmează să informeze Parlamentul cu privire la decizia luată, în condițiile legii.

În cadrul ședinței, s-a aprobat Raportul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării privind activitatea desfăşurată în anul 2014 şi s-a decis trimiterea acestuia, spre examinare, către Parlamentul României.

O concluzie foarte intresanta o trage presedintele Iohanis pe pagina oficiala de Facebook:

După mai bine de o jumătate de secol de pace, în apropierea granițelor noastre sunt uciși oameni. Alții își părăsesc satele în căutarea unui refugiu. România se află la aproximativ 300 de km de Crimeea, locul unde a început anul trecut modificarea granițelor stabilite după cel de-al Doilea Război Mondial. Avem tot interesul ca orice conflict din această parte a Europei să se rezolve pe cale pașnică. Cu ocazia reunirii Consiliului Suprem de Apărare a Țării am evaluat conflictul din Ucraina, efectele lui în regiune și am reconfirmat angajamentele asumate de România în cadrul parteneriatelor noastre strategice.

RELATED ARTICLES

1 COMENTARIU

 1. COMENTEZ ALTFEL … cu SENRYU! Care csre potrivesc ? … actualei MIORITYK LAND !!:

  mare e grădina –
  cu unguri la Cultură
  și Coandă-n F16

  ziua Marinei –
  război pierdut din start
  marinari leșinați

  regina nopții –
  bălai parfumul ei tâmp
  regina din pîmp

  Iar inundații –
  se intră la apă
  cu CELERITATE

  morală biblică …
  vibrând prin cel obiectiv
  un foton subiectiv

  Kiev gavarit în zadar
  cernăuții la oaste
  doar cu arcanul

  sus pe deal cazărmi-
  amprente venetice
  biserici cetate

  frontul rusesc
  cere carne de tun –
  răzmeriță-n Cernăuți

  tristihul senryu –
  tristeți all exclusive
  cu haz de necaz

  fainoșag –
  clarificat ficat ficat
  și carne de cal

  frunze pe căști –
  cercetași în adâncime
  cu vodca-n porthart

  război asimetric –
  asimetric 69-n pat
  asimetrici nou născuți

  impozit pe case –
  de la-ntâi aprilie
  și la rromi și la melci

  frunzulină –
  ocarină fluier nai
  țambal țiteră buhai

  frumoasa curioasa –
  la floarea plutind
  din minte portanța

  flying flowgunpowder smell –
  from the blackish clouds
  over Black Sea coast

  typhoon in China –
  first class romanian pupils
  without benches

  Saint Mary night dream –
  on my watchdog funeral
  many small green bears

  typhoon in China –
  first class romanian pupils
  without benches

  cioroii –
  cu ochi-n patru
  fir telefonic din cupru

  parfum de gutui –
  în dulceața călie
  înotând viespea

  bamboo defying the wind –
  back pushed judoka’s yelding
  and suddenly wins

  un Riesling pe zi
  ține toți doctorii mei
  în vacanță

  a Riesling a day
  keeps my all doctors
  on holliday

  de la tristih
  tiptil la haiku
  în șoapte

  cu și făr-de kigo
  făr-de abac
  de silabe

  fără kireji ku kigo de import
  și abac chinezesc de silabe
  tristih neaoș port

  blossomed chesnut trees –
  hand in hand two damaged toys
  grandma and grand pa

  ploaie de vară –
  cad cireșe dar hribii
  le pun pălării

  martor mut luna –
  se evaporă și umbra
  hoțului de fier vechi

  we trust in creedence
  clearwater revival
  to cool japan red crux

  AFGAN ALL QUIET-
  twenty to the sky
  romanians

  perpendicular
  de la Orion săgeți –
  crapă pietrele

  at dawn in the spring
  the Happy Planet Index –
  Green Revolution

  all cats at a loss
  fey tweet and flutter by chick
  fallen from the nest

  natural summit –
  all leaders are listening
  peace violin song

  green revolution
  the Happy Planet Index
  up to the summit

  AFGAN ALL QUIET
  two more fighters to the sky
  violin death march

  first five black crosses
  on the PEACEwar calendar –
  AFGAN ALL QUIET!

  porc pieds liees-
  grincement eplore,aboiments
  de tout le chiens

  gendarmes a pied
  comme si recolter mais
  MIG noir boite

  voleures a la cherises
  rouge tachetes entre pieds
  tanga coullotes de fillette

  Sunset, girl’s milking
  the cow with a crumpled horn-
  lake mirror’s feedback

  perpendicular
  de la Orion săgeți –
  crapă pietrele

  Spring fever
  gardner’s shallot
  sprouted on basket

  sorry twin sisters –
  valentine
  only one

  bat clopotele
  meri … la biserică
  înfloriți cu gând bun !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE