In cadrul unei ceremonii desfasurate vineri, 10 septembrie, la sediul Ministerului Apararii Nationale, in prezenta ministrului apararii nationale Gabriel Oprea, a fost inaugurat Serviciul Medical Militar de Urgenta al Ministerului Apararii Nationale (S.M.M.U).
Serviciul Medical Militar de Urgenta a fost infiintat prin ordin al ministrului apararii nationale, pentru a raspunde unei necesitati reale de realizare si functionare a unei structuri specializate in anuntarea rapida, interventia, acordarea primului ajutor calificat la fata locului, transportul si asistenta medicala de urgenta pentru personalul M.Ap.N. aflat in misiune pe teritoriul national si in marea libera in limita razei tactice de actiune a navelor militare.
S.M.M.U. va fi interconectat la sistemul national medical de urgenta, putand fi alertat inclusiv prin apelarea numarului unic de apel de urgenta 112.
“Ne mandrim cu faptul ca Armata Romaniei s-a angajat intotdeauna, operativ si ferm, cu aeronave ale Fortelor Aeriene, la transportul pacientilor aflati in stare grava, in situatii care necesitau interventii urgente si de inalta competenta. Infiintarea Serviciului Medical Militar de Urgenta, interconectat la sistemul national medical de urgenta, porneste de la o necesitate obiectiva si anume faptul ca bunul cel mai de pret, Viata, este mai presus de orice efort sau interes. Activitatea specialistilor militari, sustinuta in plan teritorial de reteaua spitalelor militare de urgenta va creste, cu siguranta, valoarea intregului sistem medical romanesc”, a declarat ministrul Gabriel Oprea, precizand ca acest efort se va concretiza in cresterea profesionalismului, eficientei si vitezei de reactie, pentru salvarea vietilor semenilor nostri si redarea lor familiilor si societatii.
Conceptia de realizare a S.M.M.U. prevede mai multe etape care urmeaza sa fie implementate pana in luna mai 2011. In prima etapa, au fost asigurate doua elicoptere IAR-330 in configuratie MEDEVAC, un avion AN-26 capabil sa execute misiuni de evacuare aeromedicala, o ambulanta si doua echipe medicale de urgenta, precum si Unitatea de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central.
Pentru atingerea capacitatii operationale proiectate, mijloacele S.M.M.U. se vor completa progresiv cu alte elicoptere echipate in configuratie MEDEVAC, ambulante si echipe de specialisti, iar in final se vor constitui si vor fi acreditate Compartimentele de Primiri Urgente in cadrul tuturor spitalelor din reteaua sanitara proprie a M.Ap.N.
Fondurile necesare derularii proiectului S.M.M.U. vor fi asigurate din bugetul M.Ap.N.
Sursa: observator.ro