joi, aprilie 18, 2024
AcasăActualitate militaraScandalul Cartei Albe a Apărării sau realitatea subfinantarii Armatei Romane

Scandalul Cartei Albe a Apărării sau realitatea subfinantarii Armatei Romane

Zilele acestea a aparut un nou subiect prin care ne aducem aminte de militarii romani, de aceasta data un subiect de scandal, pentru ca presa a aflat, ”cu stupoare”, de slaba dotare si de crunta subfinantare la care a fost supus sistemul militar de cativa ani buni incoace. Carta Alba a apararii, noul subiect de presa, noul subiect de scandal….

Site-ul pesurse.ro a intrat in posesia Cartei Albe a Apararii, document aprobat de Executiv şi avizat de CSAT în luna iunie. Si de aici o intreaga dezbatere in media…de parca nici Dobritoiu si nici Dusa nu ar fi anuntat in nenumarate randuri ca sistemul militar este subfinantat, peste 85% din buget fiind dirctionat pe cheltuielile de personal.

Dar daca e circ in tara, de ce sa nu fie si la televiziuni? Ca doar din circ si scandal se fac bani. Hai sa vedem cateva din minunile descoperite in aceasta Carta Alba si care sunt surprizele descoperite de pesurse.ro.

Citam:

La ora actuala, Armata Romana se confrunta cu o serie de vulnerabilitati, care ii pot afecta substantial capacitatea de indeplinire a misiunilor fundamentale, astfel:

In cadrul legislativ:

– A fost dezvoltat cu unele incoerențe, riscand sa devina inadecvat situatiei actuale si impopriu desfasurarii procesului de modernizare a sistemului militar

– Unele acte normative au fost adoptate pentru rezolvarea unor probleme conjuncturale sau punctuale, cu efecte negative pe termen mediu si lung

In structura de forte a Armatei:

– Actual structura a Armatei Romaniei este, in unele parti, dezechilibrata, organizata uneori pe criterii de circumstanta si consumatoare de resurse

– Structura Armatei, inclusiv sistemul de comanda si control nu mai raspund, in ansamblu, nevoilor actuale ale misiunii si nu sunt compatibile cu structurile de conducere ale celorlalte state membre UE si NATO

– Structura de forte a Armatei Romane s-a redus drastic, de la 330.000 de militari in anul 1990, la 90.000 in prezent, numarul maxim de posturi finantate de la bugetul de stat fiind de aproximativ 82.000. Procesul nu a fost sustinut de alocarea constanta a resurselor necesare modernizarii si inzestrarii, fapt care a condus la scaderea graduala a capacitatii de lupta si interventie pana la un nivel critic.

In privinta capacitatii operationale a fortelor, aceasta este redusa, fiind afectata grav, atat de starea de operativitate a tehnicii, cat si de nivelul de instruire, astfel:

– Echipamentele majore sunt nefunctionale in proportie de 60%, cu tendinte de agravare a situatiei

– Ca urmare a subfinantarii mantenantei, starea de operativitate a tehnicii de aviatie si de aparare aeriana cu baza la sol a atins un prag critic. Acelasi trend se manifesta si la tehnica specifica Fortelor Terestre si la unele tipuri si clase de nave din inzestrarea Fortelor Navale

– Asigurarea materiala a instructiei si echipamentul individual sunt improprii, reglementate defectuos si cu un grad de asigurare sub necesar

– Nivelul de pregatire a fortelor destinate servicului de lupta este mentinut sub dificultate la standard NATO si prezinta vulnerabilitati, in special in ceea ce priveste reactia impotriva aeronavelor care utilizeaza neautorizat spatiul aerian national si comun NATO si in cresterea numarului de catastrofe aviatice

– Obiectivele asumate fata de NATO nu sunt indeplinite la standardele cerute

In privinta infrastructurii militare (cazarmi, infrastructura), aceasta prezinta un nivel ridicat de risc pentru desfasurarea in conditii de siguranta a activitatilor curente

In document se spune ca bugetul Ministerul Apararii are nevoie de o suplimentare graduala cu 0.3% din PIB annual pana la nivelul de 2% din PIB.

Si acum ca am incheiat citatul, eu nu constat nimic de care nu se stia…o situatie reala ce este generata de slaba subfinantare din ultimii ani, cu bugete de maxim 1,2% din PIB in conditiile in care ne-am asumat minim 2% in momentul aderarii la NATO, o situatie generata de politicieni inconstienti care pun pe primul plan bunastarea personala in detrimentul apararii si securitatii nationale.

Haideti sa vedem si ce a declarat pe aceasta tema ministrul Dusa, prezent la ceremonia de la Constanta, citat de Agerpres:

„În conformitate cu legea planificării Apărării, din 2004, din patru în patru ani trebuie să se realizeze acest document care se numește Cartea Albă a Apărării. Nu s-a realizat niciodată, acum el s-a realizat în premieră. Acest document face și o radiografiere a situației Armatei Române în ultimii 10 ani de zile și a măsurilor pe care trebuie să le întreprindem în continuare pentru ca Armata Română să fie dotată și înzestrată pentru a-și putea îndeplini obligațiile pe care le are atât în ce privește securitatea națională, cât și obligațiile internaționale pe care le are la nivelul NATO și al Uniunii Europene. Armata Română este capabilă în acest moment să execute orice misiune, fie că este vorba de o misiune în afara teritoriului României, fie că este vorba de misiuni în interiorul țării, fie chiar umanitare, orice misiune care se cere”, a afirmat ministrul Apărării.

„Acest document trebuie citit de la primul capitol până la ultimul și vă veți da seama că este un document foarte serios.(…) Pentru că, atunci când vrei să stabilești obiectivele pentru viitor, trebuie să analizezi felul în care Armata Română s-a restructurat după 2004. (…) Odată cu restructurarea armatei și cu trecerea pe principii NATO s-a trecut la o armată profesionistă care poate să îndeplinească misiunile pe care le avem în cadrul NATO și misiunile privind siguranța națională, cu efectivele care au fost planificate și, sigur, concomitent cu asigurarea tehnicii și a bazei materiale pentru îndeplinirea acestor misiuni”.

„Sunt unități care se mențin în situații operative și cu tehnică 60% (…) altele au alt procent (…) și devin cu grad operativ 100% în momentul în care trebuie să îndeplinească o misiune”.

„Armata, așa cum este structurată acum, este conform stardelor NATO și dacă ne uităm pe statistici la celelalte state NATO și la statele din jur și din UE, în comparație cu numărul populației, efectivele armatei sunt comparabile”, a afirmat ministrul.

„Sunt mai multe programe de modernizare a bazei materiale a armatei, fie că este vorba de forțele terestre, aeriene sau navale și aceste programe trebuie să devină o realitate. De altfel, în întreg sistemul de apărare a țării am adoptat două programe, unul pe termen mediu până în 2016, altul pe termen lung până în 2022, privind înzestrarea armatei și aducerea nivelului tehnicii din dotare la nivelul standardelor NATO. Pentru aceasta este nevoie de o bugetare mai bună și am și prevăzut în aceste documente o alocare de 0,3% din PIB anual, astfel încât în 2016 să ajungem la 2%”, a precizat Dușa.

Cineva, persoana importanta, afirma la televiziunea la care semneaza statul de plata: „Nu putem reproşa şefilor armatei nimic. Este vorba de o decizie politică. Este o decizie ce trebuia luată de ani buni, de preşedinte, de premierii care s-au perindat pe la putere. Ca să înţelegeţi o situaţie reală: Mai toate ţările tratatului de la Varşovia se confruntă cu aceeaşi problemă ca România. Este ca şi cum i-aş reproşa eu medicului de ce nu are condiţii în spitale. Armata română primeşte, de câteva ori pe an, scrisori de mulţumire de la Pentagon, cea mai puternică institutţie de acest gen din lume, pentrui profesionalismul militarilor. Decizia este politică.”

Eu doresc sa-i atrag atentia jurnalistului respectiv, pe care il stimez dealfel, ca mai sunt cateva persoane cararora li se poate reprosa ceva si ii recomand sa citeasca un articol dedicat acestor persoane de catre un colonel aflat in rezerva Armatei Romane:

Drama generalilor postdecembrişti !

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE