Intrebat, vineri, la Cluj-Napoca, la finalul unei vizite facute la Spitalul Militar, la ce nivel este pregatita Romania sa participe din punct de vedere militar in Mali, Mircea Dusa a declarat ca tara, ca stat NATO si UE, are angajamente luate si isi va indeplini toate misiunile la nivelul acestor organisme.
„Romania, ca tara NATO si ca tara a UE, are angajamente luate si isi va indeplini toate misiunile la nivelul acestor organisme. O precizare va face, marti, CSAT. Presedintele a anuntat ca va propune o participare cu maximum zece militari la nivel de instruire si la nivel de ofiteri de stat major. Daca cei de la CE si UE vor considera ca trebuie sa sprijinim tehnic si logistic operatiunile din Mali, vom face demersurile necesare. Un comunicat oficial va fi dat, marti, dupa sedinta CSAT”, a spus Mircea Dusa.
N.R.: Oare asta este capacitatea Romaniei de a participa la angajamente asumate intr-o situatie cu vizibilitate imensa: 10 militari? Actualul presedinte, actualii guvernanti precum si CSAT-ul trebuie sa ia in calcul faptul ca prin implicarea militara a țării in teatrele de operatii, Romania a fost admisa in organismele internationale, atat NATO cat si UE. Prin profesionalismul lor, in ciuda unei dotari precare, militarii romani au demonstrat ca Romania este pregatita sa stea la masa alaturi de marile puteri. Acum ce facem? Dam 10 militari, pentru ca de atat suntem in stare?
Sa nu uitam ca, in pofida unor costuri destul de mari, capitalul de imagine adus de militari Romaniei este mult mai mare decat frunza doamnei Udrea. Totusi nu am inteles prea bine din declaratia ministrului 10 la nivel de instruire si 10 la nivel de stat major sau 10 cu totii? Vom vedea saptamana viitoare….