joi, aprilie 24, 2025
AcasăActualitate militaraRetragere progresiva din Afganistan: un batalion în Provincia Zabul şi o...

Retragere progresiva din Afganistan: un batalion în Provincia Zabul şi o companie pe Aeroportul din Kandahar pana la sfarsitul anului

Şeful Instrucţiei şi Doctrinei în SMFT
General de brigadă Mihai CIUNGU
Sursa foto: forter.ro
Generalul de brigadă Mihai Ciungu, şeful Instrucţiei şi Doctrinei din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre, a declarat pentru AGERPRES ca „La ora actuală se desfăşoară un program naţional de reducere progresivă a efectivelor pe care le avem dislocate în Afganistan şi este prevăzut în planul nostru ca începând din jumătatea acestui an efectivele din Afganistan să rămână până la sfârşitul anului cu un batalion şi o companie, este vorba despre un batalion în Provincia Zabul şi companie pe Aeroportul din Kandahar.

Batalionul care va rămâne în continuare în teatrul de operaţii probabil se va retrage undeva către jumătatea anului viitor, urmând ca după jumătatea lui 2014, în funcţie şi de acordurile care se vor încheia cu aliaţii şi cu administraţia afgană, să continuăm participarea cu elemente de sprijin în ceea ce priveşte trainingul, instrucţia armatei afgane.

E greu de precizat câţi militari vom avea după 2014 pentru că aceşti militari cu certitudine vor fi grupaţi în ceea ce noi numim „NATO training mission Afganistan”, echipa care va asigura şi va ajuta la instruirea armatei afgane. La ora actuală această echipă este sub o sută de militari”, a precizat generalul Ciungu.

Potrivit generalului Ciungu, La ora actuală avem în Afganistan două Batalioane de Infanterie dislocate în Provincia Zabul de-a lungul Autostrăzii 1, cu o lungime de aproximativ 140 de kilometri, partajată aproape egal între cele două batalioane de manevră. Iniţial, primul batalion care a fost dislocat în teatrul de operaţii a avut undeva la 800 de persoane.

Acum, batalioanele pe care le avem dislocate au câte 510 persoane, deci în total peste 1.000 de persoane doar în Provincia Zabul. Mai avem pe aeroportul din Kandahar o companie de infanterie care este destinată sau a cărei misiune principală este asigurarea siguranţei terestre a aeroportului pe zona îndepărtată”, a spus generalul Mihai Ciungu.

Referindu-se la personalul ce participa la aceste misiuni, generalul Ciungu a spus:

„Iniţial, militarii mergeau în teatrele de operaţii pe principiul voluntariatului, însă din 2009 este obligativitate pentru toţi să participe la misiuni. De regulă, militarii participă cu unităţile nominalizate. Doar pentru anumite microstructuri şi cu un nivel mai mare de specificitate se apelează la militari din mai multe structuri, însă de regulă este desemnată o structură şi pe baza ei se constituie statul de misiune pentru ceea ce înseamnă batalionul care se desfăşoară în Afganistan.

Nu există o restricţie în numărul de participări în teatrele de operaţii. Sunt militari care au probabil şi şase, şapte misiuni. De când am început misiunile în teatrele de operaţii, de la primul război din Golf şi până la ora actuală, un număr de aproximativ 30.000 de militari au participat la misiuni în teatre de operaţii din aproximativ 42.000-43.000 de militari pe care îi are Armata română”, a declarat generalul Mihai Ciungu.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE