joi, aprilie 18, 2024
AcasăActualitate militaraPropunere legislativă privind instituirea unor drepturi pentru personalul care a participat la...

Propunere legislativă privind instituirea unor drepturi pentru personalul care a participat la acţiuni militare în afara teritoriului statului român

Militari romani in Afganistan
Militari romani in Afganistan
Militarii veterani din MApN, MAI si din serviciile de informaţii care au participat la misiuni in teatrele de operatii, precum şi soţul sau soţia celor decedaţi sau care au suferit dizabilităţi în astfel de misiuni, ar putea beneficia de facilităţi financiare, dupa parasirea sistemului din care au facut parte, daca un proiect de lege iniţiat de senatorul PSD Mircea Geoană va fi aprobat.

Militarii veterani urmează să beneficieze de credite bancare, în lei, cu garanţie guvernamentală şi cu dobândă subvenţionată, garantate în procent de 100% de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii S.A. – I.F.N. (FNGCIMM), în numele şi în contul statului, pentru începerea unei activităţi comerciale, asemenea creditelor acordate pentru tinerii întreprinzători.

Propunera legislativă prevede că societăţile comerciale nou-înfiinţate beneficiază, în primele 12 luni de activitate, de o reducere cu 50% de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajator, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat pentru toţi salariaţii din această categorie, angajaţi pe perioadă nedeterminată.

De drepturile conferite de această propunere de lege beneficiază personalul din MApN, MAI şi serviciile de informaţii care au participat la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, cele pentru contracararea şi limitarea efectelor acţiunilor teroriste, cele de poliţie aeriană şi de intervenţie cu nave, precum şi alte misiuni cu potenţial ridicat de risc desfăşurate sub mandat ONU sau OSCE sub coordonare NATO sau UE, se arată în actul normativ. De aceste drepturi beneficiază, totodată şi soţul sau soţia celor decedaţi în acţiuni militare în afara teritoriului statului român sau care au suferit dizabilităţi severe în urma participării la asemenea operaţiuni.

„Militarii români care activează în teatrele de operaţiuni trebuie să ştie că, odată întorşi acasă, statul le oferă şi un sprijin pragmatic, nu doar decoraţii şi onoruri, deşi şi acestea sunt importante. Nu trebuie să reinventăm roata, ci trebuie să preluăm din experienţa altor state care au oferit facilităţi cadrelor militare întoarse din teatrele de operaţiuni. O astfel de lege îi va transforma pe militari în cetăţeni activi în lanţul economic pentru că vor plăti taxe şi impozite, vor avea angajaţi şi se va reduce astfel, implicit, şi presiunea asupra bugetului”, a precizat Mircea Geoan , într-o declaraţie pentru Mediafax.

Iniţiativa îi are ca şi co-iniţiatori pe senatorii Dan Tătaru (PSD), Mihai Fifor (PSD), Marius Lucian Obraja (PNL) şi Timotei Stuparu (PSD).

„Legea veteranilor din teatrele de operaţiuni” – aşa cum a fost numită de iniţiatori – este insipirată din pachetul legislativ promovat de preşedintele Barack Obama în SUA – Veterans Act. Actul normativ a fost depus la Senat, care este şi prima Cameră sesizată.

Ce nu am inteles eu este faptul ca beneficiarii acestei legi sunt doar militarii care au participat la actiuni militare in afara teritoriului national 12 luni neintrerupt sau cumulativ. Exact asa cum se acorda si denumirea onorifica de militar veteran. Cum ramane cu cei care au 6 luni, 7 luni sau chiar 11 luni de misiune?

Pentru doritori, expunerea de motive si proiectul de lege pot fi consultate direct la sursa aici:

Expunere de motive

Proiect de lege veterani

Pagina unde poate fi gasit proiectul

Mircea Geoana in vizita la plt.adj. Florinel Enache
Mircea Geoana in vizita la plt.adj. Florinel Enache
Notabil ar fi ca initiatorul proiectului, senatorul Mircea Geoana, este singurul politician roman care a catadicsit sa efectueze o vizita militarului roman Florinel Enache, triplu amputat in urma deflagartiei unui dispozitiv exploziv improvizat, internat pentru recuperare la Centrul Naţional Medical Militar “Walter Reed”, Bethesda, Maryland din SUA.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE