Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a fost primit de ministrul Apărării, Mircea Duşa, vineri dimineaţă, la sediul MApN. Dupa primirea onorului acordat de catre garda de onoare a Regimentului 30 Garda, au fost intonate imnurile NATO şi al României, inaltul oficial NATO a salutat în limba română.
Potrivit unui comunicat de presa dat publicitatii de MApN, la începutul întrevederii oficiale, ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, a mulţumit secretarului general al NATO pentru activitatea desfăşurată de acesta în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, considerând că leadership-ul demonstrat de Anders Fogh Rasmussen pe parcursul celor cinci ani de mandat a avut un un impact pozitiv asupra NATO.
La rândul său, secretarul general al Alianţei a mulţumit ministrului apărării naţionale pentru creşterea bugetului M.Ap.N., apreciind faptul că România a înţeles necesitatea asigurării finanţării corespunzătoare a segmentului de apărare.
În acest sens, ministrul Mircea Duşa a reafirmat angajamentul Guvernului României pentru suplimentarea fondurilor instituţiei, în vederea modernizării şi dotării Armatei României.
Analiza situaţiei de securitate din regiune a fost o altă temă pe agenda întâlnirii. Secretarul general a adus în discuţie temele aflate pe agenda Reuniunii Consiliului Nord-Atlantic în formatul miniştrilor apărării, ce se va desfăşura la Bruxelles în zilele de 3 şi 4 iunie, apreciind faptul că acest eveniment va fi etapa preliminară de pregătire a Summit-ului din luna septembrie a acestui an, din Ţara Galilor.
„Proiectul pe care îl susţin, necesitatea amplasării unor baze ale NATO în flancul estic al Alianţei, este un plan ambiţios pe care îl vom discuta în cadrul Summit-ului, unde vom lua decizii despre măsurile pe termen lung necesare pentru a întări apărarea colectivă. Apărarea colectivă rămâne misiunea principală a NATO”.
Cei doi oficiali au abordat, de asemenea, teme legate de participarea României la viitoarele operaţii ale NATO, de sistemele de securitate maritimă şi aeriană, dar şi de sistemul de apărare antirachetă.