vineri, decembrie 13, 2024
AcasăActualitate militaraNava şcoală "Mircea"- marş anual de instrucţie cu cadeţii Academiei Navale "Mircea...

Nava şcoală „Mircea”- marş anual de instrucţie cu cadeţii Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” şi Şcolii Militare de Maiştri a Forţelor Navale „Amiral Ioan Murgescu”

Nava Scoala ”Mircea”
Nava Scoala ”Mircea”
Nava şcoală „Mircea” este in plin marş de instrucţie cu cadeţii Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” şi Şcolii Militare de Maiştri a Forţelor Navale „Amiral Ioan Murgescu”. Pe timpul acestui marş, NS „Mircea” va face escale în porturile Istanbul (Turcia) şi Salonic (Grecia).

Alături de cadeţii români, la bordul navei-şcoală se vor instrui şi câte doi cadeţi din Turcia, Polonia şi Bulgaria.

Locotenent comandorul Mihai EGOROV, ofiţerul de informare şi relaţii publice al navei şcoală MIRCEA, pe timpul participării acesteia la Marşul anual de instrucţie , Turcia, a transmis următoarele corespondenţe pentru navy.ro:

21-22 iulie 2013 , Portul Tuzla, Turcia
SCHIMBURI DE VIZITE

Marşul NS Mircea din acest an are două componente foarte importante: prima, cea mai importantă pentru activitatea Forţelor Navale vizează pregătirea practică a studenţilor şi elevilor instituţiilor de învăţământ de marină. A doua componentă o reprezintă reîntoarcerea la tradiţii a marinarilor militari prin includerea Sfântul Munte Athos – liant al ortodoxiei de pretutindeni şi centru prin excelenţă al monahismului ortodox – printre escalele spirituale ale celor mai tineri marinari militari români.

Pe timpul escalei în Portul Tuzla, comanda Academiei navale a efectuat vizite la bordul velierului românesc.

De asemenea o delegaţie condusă de contraamiralul de flotilă dr. Corneliu Bocai, comandantul marşului a fost primită de comandantul Academiei Navale, contraamiralul Adnan Öbzal iar cadeţii români au putut vizita facilităţile oferite de academia turcă. Velierul românesc a constituit un punct de atracţie pentru personalul Academiei Navale din Tuzla, care l-a vizitat într-un număr foarte mare. Nava românească a părăsit astăzi 22 iulie portul Tuzla, îndreptându-se spre Muntele Athos.

20 iulie 2013 , Turcia
PRIMIRE LA PATRIARHIE

Sâmbătă 20 iulie, o delegaţie condusă de contraamiralul de flotilă dr. Corneliu Bocai, comandantul marşului şi IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a fost primită de Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Arhiepiscop al Constantinopolului Noua Romă şi Patriarh Ecumenic. Patriarhia Ecumenică a Bizanţului este un Stat-Biserică, asemeni celei a Vaticanului.
În cadrul discuţiilor au fost punctate relaţia specială dintre marină şi biserică, istoria marşurilor marinarilor militari pe Muntele Athos, precum şi oportunitatea ivită în acest an, ca o copie a icoanei Promdromiţa să parcurgă pe apă drumul pe care sfânta icoană, pictată la Iaşi l-a făcut cu 150 de ani în urmă.
A fost poate cea mai importantă vizită ecumenică făcută de o delegaţie a Forţelor Navale în Biserica Ortodoxă.

20-22 iulie 2013 , Portul Tuzla, Turcia
ESCALĂ LA TUZLA

Programul escalei a fost destul de dens, îmbinând atât activităţile de reprezentare pe plan militar, cu cele de reprezentare pe plan bisericesc şi cu vizitele efectuate la unele din locurile cele mai frumoase din Istanbul. Nu pot să nu remarc organizarea deosebită a escalei şi facilităţile oferite de comanda Academiei Navale din Tuzla pe timpul escalei, care au permis cadeţilor să se deplaseze în siguranţă în Tuzla şi Istanbul.

19-20 iulie 2013 , Portul Tuzla, Turcia
CAP COMPAS TUZLA!

Prima etapă a marşului anual de instrucţie al Navei şcoală „Mircea” cu cadeţii Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” şi Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ioan Murgescu” s-a încheiat cu succes.

Deoarece perioada marşului este relativ scurtă, activităţile de instruire practică au început încă după ce nava a dublat farul de ieşire din portul Constanţa şi a luat drum spre strîmtoarea Bosfor. Recunoaşterea reperelor de la coastă, utilizarea sextantului pentru determinarea punctului navei şi compararea lui apoi cu cel dat de aparatura de la bordul navei, şedinţele de instruire în domeniul comunicaţiilor navale s-au desfăşurat la bord sub atenta îndrumare a instructorilor. Seriozitatea a fost un element de bază al activităţilor de practică deoarece nu există parctic timp de repetări şi fiecare procedură, fiecare punct din programa de practică trebuie îndeplinit din prima. Iar de la unele din şedinţele de practică nu au lipsit nici clericii aflaţi la bord. Vremea frumoasă a permis desfăşurarea antrenamentelor de urcare în arboradă şi de desfăşurare pe vergi.

Tranzitul strâmtorii Bosfor a fost un element inedit pentru elevi şi studenţi dar şi pentru clerici, cu toţii admirând priveliştea oferită de oraşul aşezat pe cele două continente. După aproape 30 de ore de marş, NS Mircea, comandată de comandorul Gabriel Moise, a acostat sâmbătă, 20 iulie, în Tuzla.

Despre Nava Scoala ”Mircea”

Nava scoala MIRCEA este un velier clasa A tip bark , cu trei arbori, inalta de 44 de metri, cu 23 de vele ce insumeaza o suprafata velica totala de 1.750 m2.

Certificatul de nastere al noii nave-scoala s-a semnat la 26 ianuarie 1938, iar la 22 septembrie a fost lansata la apa si botezata cu numele MIRCEA, alegere justificata de bogata traditie si renumele predecesorului sau.

Numele navei provine de la vestitul voievod MIRCEA cel BATRAN ce a carmuit Tara Romanesca intre anii 1386-1418 si sub a carui domnie navigatia autohtona si comertul efectuat pe mare au cunoscut o mare dezvoltare, vasele romanesti navigand, inca de pe atunci, nu numai in Marea Neagra ci si in Marea Egee si Marea Mediterana, fapt care i-a adus numele de “Domn pana la Marea cea mare”.

Foto: anmb.ro
Nava are in prova, sub bompres, un galion, reprezentndu-l pe domnitor imbracat cu bluza albastra, mantie rosie si purtand pe cap coroana, simbol al domniei.

Caracteristici:
Deplasament 1844 tone;
Tonaj brut 1320 tone;
Tonaj net 631 tone;
Lungime totala 81,18 m;
Lungime fara bompres 73,60 m;
Lungime la linia de plutire 62,00 m;
Latime la cuplu maestru 12,04 m;
Latime cu vergile la semn 23,60 m;
Bord liber 2,38 m;
Pescaj 5,40 m;
Greutatea lestului 250 tone;
Balast in tancurile de asieta:
– picul prova 20,60 tone;
– picul pupa 29,70 tone;
Combustibil 63,50 tone;
Apa 209 tone;
Motor MAK DIESEL 1100 CP;
Viteza maxima cu motorul 9,5 Nd;
Autonomia 4000 Mm;
Nr. de vele = 23, cu o suprafata totala de 1750 m2;
Echipaj 200 (din care 120 de studenti)

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE