România s-a obişnuit cu statutul de Cenuşăreasă a Alianţei Nord-Atlantice şi nu face nimic pentru a-şi depăşi condiţia. „Nu sunt bani!”, acesta este pretextul sub care Ministerul Apărării Naţionale amână de la un an la altul programele de înzestrare şi de modernizare a Armatei, punând în pericol securitatea naţională şi încălcând, în mod repetat, angajamentele asumate în faţa aliaţilor.
Cel mai grăitor exemplu în acest sens este cea de-a doua etapă de modernizare a fregatelor „Regina Maria” şi „Regele Ferdinand” care, în 2010, a fost amânată pentru a treia oară consecutiv. În lipsa unor reparaţii capitale, cele două fregate generează, anual, cheltuieli de până la 8 milioane de lei, bani care intră „cu dedicaţie”, în conturile unor firme de casă.
Bugetul alocat Forţelor Navale Române stă, de mai bine de trei ani, sub semnul austerităţii şi, cel puţin în 2011, situaţia este departe de a se îndrepta. Deşi ştiau că au foarte puţini bani puşi la dispoziţie, oficialii Ministerului Apărării Naţionale promiteau, totuşi, la începutul acestui an, că vor iniţia programul de modernizare a celor două fregate „după identificarea soluţiei optime de abordare a acestuia”. Planurile ministerului au fost însă date peste cap de criza bugetară, aşa că „îmbunătăţirea performanţelor fregatelor tip T 22R” a fost amânată, încă o dată, pentru a treia oară consecutiv. Fregatele „Regele Ferdinand” şi „Regina Maria” ar trebui să aibă posibilităţi crescute de apărare antiaeriană prin utilizarea unor sisteme de rachete, sisteme de însoţire a ţintelor şi conducerea cu precizie a focului în condiţii de vizibilitate redusă şi mare agitată, dar şi lărgirea ariei de acţiune şi a preciziei în ducerea luptei împotriva navelor de suprafaţă prin folosirea sistemelor de rachete.
Întreţinerea fregatelor generează, anual, costuri de ordinul milioanelor
Deşi nu a avut bani pentru a duce la bun sfârşit programele de înzestrare ale Armatei, MApN a făcut ce a putut pentru a îndeplini, măcar parţial, obligaţiile în cadrul NATO, aşa că a cheltuit bani frumoşi pentru menţinerea stării de operativitate a echipamentelor şi sistemelor de la bordul navelor, astfel încât fregatele să poată participa la misiuni internaţionale şi în teatrele de operaţii. Astfel, întreţinerea fregatelor a costat MApN între 500.000 şi 8.000.000 de lei pe an, începând cu 2005, în funcţie de complexitatea activităţilor de mentenanţă executate. În plus, MApN a demarat, formal, etapa a doua de modernizare a fregatelor „Regina Maria” şi „Regele Ferdinand”, în valoare de 1.374.335.941 de lei fără TVA, prin publicarea, în vara lui 2009, pe sistemul electronic de achiziţii publice, a unui anunţ de intenţie. Procedura a continuat prin selecţia a 11 firme care urmau să participe la o procedură specifică de negociere, care a fost aprobată prin hotărâre de guvern, pentru adjudecarea contractului de modernizare a fregatelor. Ministerul îşi propusese să realizeze un contract multianual, ale cărui costuri au fost estimate la aproximativ 345 de milioane de euro, procedurile de adjudecare fiind demarate la 15 iulie 2009. De atunci nimeni nu a mai vorbit concret de modernizarea fregatelor, ministerul aprobând doar nişte cheltuieli de urgenţă. Surse bine informate din cadrul Forţelor Navale Române afirmă că, între timp, datele problemei s-au schimbat şi că reprezentanţii ministerului iau în calcul regândirea celei de-a doua etape de modernizare a fregatelor în vederea reducerii cheltuielilor. Până când lucrurile vor începe să se mişte, ministerul a încheiat separat un contract de mentenanţă de urgenţă, în valoare de aproximativ jumătate de milion de euro, una dintre firmele beneficiare fiind Rolls Royce, cea care deţine drepturile pentru motoarele care echipează cele două fregate, acest demers având ca scop prelungirea „agoniei” celor două nave militare.
Citeste articolul complet aici.