Scafandrii militari execută zilele acestea lucrări de pregătire a operaţiunii de ranfluare (ridicare la suprafaţa apei) a unui hidroavion prăbuşit în lacul Siutghiol în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, specialistii osciland intre modelele Savoia Marchetti S55 si Heinkel HE 114, avione aflate în perioada respectivă în dotarea Armatei Române.
Activitatea scafandrilor militari face parte din programul de instruire pentru scufundări în zone lagunare şi reprezintă o premieră pentru scafandrii Forţelor Navale.
Lucrările pregătitoare scoaterii la suprafaţă au început la sfârşitul lunii septembrie, prin decolmatarea mâlului şi a obiectelor care acoperă epava şi prin cercetarea subacvatică în vederea depistării existenţei eventualelor elemente de muniţie, explozibili şi a rămăşiţelor umane. Având în vedere vizibilitatea foarte redusă a apei lacului, aproximativ 20-30 cm, activitatea se desfăşoară în condiţii anevoioase, în etape.
După terminarea operaţiunii de ranfluare, hidroavionul va fi reconstituit de către specialişti şi introdus în circuitul muzeal naţional.
Purtătorul de cuvânt al Forţelor Navale, lt.col. Corneliu Pavel, spune că autorităţile ştiau de existenţa acestui avion şi în cursul verii au făcut mai multe investigaţii în zonă pentru a stabili dacă poate fi scos la suprafaţă, transmite corespondentul MEDIAFAX. „Din informaţiile pe care le avem până acum, hidroavionul ar fi rupt în trei – patru părţi mari. Până acum, scafandrii au reuşit să aducă ceva la suprafaţă, dar nimic semnificativ”, a spus Corneliu Pavel.
Despre modelul hidroavionului, Pavel a spus: „Acum sunt doar presupuneri. «Probabil» că este căzut acolo în timpul celui de-al doilea război mondial; «probabil» că este românesc. O să fie formată o echipă de specialişti în problema asta, care va stabili exact ce fel de avion este, ce provenienţă are, când a fost construit şi când s-a scufundat şi aşa mai departe. Deocamdată, nu putem să facem decât presupuneri”.
Hidroavionul a fost descoperit la începutul acestui an de o echipă independentă de scafandri şi se presupune că a aparţinut Escadrilei 101 Hidroaviaţie din cel de-al doilea război mondial.