miercuri, octombrie 9, 2024
AcasăActualitate militaraConferinta de presa: scad 8% din pensiile militare, niciuna sub 3.000 de...

Conferinta de presa: scad 8% din pensiile militare, niciuna sub 3.000 de lei.

„Astăzi sunt în măsură să informez pe militari şi pe cei care au ieşit la pensie din armată că prin recalculare cea mai mare parte a pensiilor militare nu vor scădea. Dimpotrivă, unele dintre ele vor creşte”, a spus ministrul Gabriel Oprea.
Oprea a precizat că pensiile nu vor creşte mult, dar a adăugat că în actualele condiţii orice creştere este importantă.

El a menţionat, însă, că vor exista şi pensii ale militarilor care vor fi diminuate, dar cu sume nesemnificative.
Oprea a subliniat că menţinerea pensiilor militare la acelaşi nivel este o consecinţă a modificării bazei de calcul a pensiei militare, în care au fost incluse venituri pe care militarii le-au realizat, dar care până acum nu erau luate în calcul la stabilirea pensiei. Este vorba despre sporuri, indemnizaţii, prime şi premii, compensarea concediilor de odihnă neefectuate.

Ministrul a subliniat că, dacă această modificare a metodologiei de calcul nu s-ar fi realizat, atunci pensiile militare ar fi scăzut cu procente cuprinse între 19 şi 69%.

Gabriel Oprea a susţinut că recalcularea pensiilor militare este în favoarea, şi nu împotriva pensionarilor militari. El a mai precizat că pensionarii nu vor fi purtaţi pe drumuri pentru a obţine adeverinţe de venit, ci doar vor completa un formular pe baza căruia armata va face toate demersurile pentru completarea adeverinţelor de venit.

„Vreau să le explic pensionarilor militari că evitarea depunerii unei solicitări de recalculare îi dezavantajează. Pentru că pensia oricum se va recalcula, iar în absenţa adeverinţelor recalcularea se va face doar în funcţie de salariul mediu brut pe economie”, a spus Oprea, adăugând că pentru cei care au avut venituri sub nivelul salariului mediu brut pe economie ar fi un sistem dezavantajos.

De asemenea, Gabriel Oprea a mai spus că pensiile de urmaş de invaliditate stabilite în baza Legii 80/1995 nu vor fi recalculate. Nici indemnizaţiile şi sporurile pe care le primesc veteranii de război şi văduvele veteranilor de război nu se vor recalcula.

Potrivit generalului de brigadă Maria Lupu, şeful Direcţiei financiar-contabile din MApN, nu vor fi recalculate pensiile de urmaş şi de invaliditate obţinute ca urmare a decesului în timpul şi la locul de muncă, celelalte pensii de urmaş şi de invaliditate vor fi însă recalculate.

Potrivit ministrului, un plutonier adjutant cu o vechime de 29 de ani, cu şapte ani grupă de muncă şi cu Ordinul Meritul Militar clasa a II-a are în prezent o pensie de 13.950.000 lei vechi, iar prin recalculare pe baza veniturilor reale va avea o pensie de 17.440.000 de lei vechi, rezultând o creştere de 25%.

„Un alt exemplu: un maistru militar principal cu 36 de ani vechime, doi ani grupă de muncă, Ordinul Meritul Militar clasa I are în prezent o pensie de 16.350.000 de lei vechi, iar pensia recalculată pe baza veniturilor reale va fi de 19.650.000 de lei. Rezultă o creştere de 3.300.000 de lei vechi, adică 20,2%”, a spus ministrul.

Potrivit acestuia, un maior care are 31 de ani vechime, şapte ani grupă de muncă şi Ordinul Meritul Militar clasa I are o pensie în plată de 20.440.000 lei vechi, pensia recalculată va fi de 23.140.000 de lei, creşterea fiind de 2.700.000 de lei vechi, adică aproximativ 13,2%.

„Să luăm şi exemplul unui locotenent-colonel cu o vechime în activitate de 34 de ani, patru ani grupe de muncă şi Ordinul Meritul Militar clasa I. El are pensia în plată de 29.960.000 de lei. Pensia recalculată potrivit noului sistem este de 30.400.000 de lei vechi, creşterea înregistrată în acest caz fiind de 440.000 de lei, respectiv 1,5%”, a spus ministrul.

Un alt exemplu oferit de Gabriel Oprea a fost cel al unui căpitan comandor care are 32 de ani vechime, şapte ani grupă de muncă şi Ordinul Meritul Militar clasa I, care primeşte în prezent o pensie de 27.460.000 de lei vechi şi va avea o pensie recalculată pe baza veniturilor reale de 30.770.000 de lei vechi, înregistrându-se o creştere de aproximativ 12%.

Gabriel Oprea a oferit şi exemple de pensii militare care vor scădea, el dând însă asigurări că nu va scădea niciuna dintre pensiile mai mici de 30 de milioane de lei vechi.

„De scădere vor fi afectate doar 8% din pensiile militare, însă chiar şi în aceste cazuri nu vorbim despre scăderi importante. Oricum, nu avem de-a face în sistemul militar cu pensii de lux. În armată nu au existat pensii foarte mari, prin urmare nici scăderile nu vor fi foarte mari”, a spus Oprea.

El a menţionat ca exemplu cazul unui colonel cu 33 de ani de activitate, opt ani grupe de muncă şi Ordinul Meritul Militar clasa I, care are o pensie în plată de 39.800.000 lei vechi şi care după recalculare va avea 37.900.000 de lei, respectiv cu 5% mai puţin.

Ministrul a spus că nu toţi cei care au pensii de peste 30 de milioane de lei vechi vor avea pensia redusă, de exemplu în cazul generalilor cu 35 de ani de activitate, şase ani grupă de muncă şi Ordinul Meritul Militar clasa I, pensia va creşte de la 45.630.000 la 45.820.000 de lei vechi, respectiv cu 0,4%.

Potrivit ministrului, diferenţa dintre categoriile de venituri realizate o fac sporurile, premiile, grupele de muncă, compensarea concediilor de odihnă neefectuate şi specialităţile militare.

„Un pilot militar va beneficia la calculul pensiei, pe lângă sporurile comune cu colegi din celelalte categorii de forţe, de prime orare de zbor, prime de aterizare, prime de decolare. În cazul marinarului militar, acesta va avea cuprins în calcul pensiei în plus faţă de sporurile comune faţă de ceilalţi colegi din forţele armate indemnizaţia de scufundare de ambarcare şi de staţionare în bază permanentă”, a spust ministrul.

Ministrul Aprării a ţinut să le mulţumească preşedintelui Traian Băsescu, premierului Emil Boc şi colegilor parlamentari din toate partidele care au înţeles necesitatea acestor demersuri. El a precizat că va rămâne un om devotat armatei şi interesului naţional şi a subliniat că este conştient că pensionarii din armată nu şi-au luat jurământul înapoi când au ieşit la pensie.

„În niciuna din ţările NATO militarul nu este privit ca un consumator de resurse, ci ca un pilon al securităţii şi al prosperităţii naţionale. Iar pensionarii militari se bucură de un respect deosebit tocmai din acest motiv”, a spus Oprea.

Sursa: mediafax.ro

Nota redactiei:
In urma analizarii acestor declaratii apare intrebarea fireasca: cine abereaza? Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate sau Ministrul Apararii ,Gabriel Oprea? Probabil ca nesimtirea nu poate duce pana acolo incat sa sustii non stop ca pensiile militare nu vor scadea.
Sa mai acordam incredere ministrului pana ne vom trezi cu pensiile reduse?
Are dreptate ministrul apararii si pensiile peste 3000 de lei nu se vor reduce?
Sunt pensiile peste 3000 de lei nesimtite? Probabil ca da……..

Conferinta de presa poate fi vizionata aici

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE