Ministrul Afacerilor Externe Teodor Baconschi a avut, la Kandahar, la 21 iulie 2010, o întrevedere cu comandantul Comandamentului regional de Sud al ISAF, generalul Nick Carter.
Cei doi înalţi oficiali au avut un schimb aprofundat de idei cu privire la evoluţiile de securitate din sudul Afganistanului, zonă în care sunt prezenţi cei mai mulţi dintre militarii români. Au fost discutate priorităţile ISAF pentru perioada următoare din această zonă dificilă de operaţii, precum şi rezultatele principale ale Conferinţei de la Kabul privind Afganistanul, din 20 iulie 2010.
Şeful diplomaţiei române a reiterat angajamentul ferm al României la eforturile comunităţii internaţionale în Afganistan, al NATO în particular.
‘Pentru mine, această vizită reprezintă o excelentă posibilitate de a lua la cald pulsul teatrului de operaţii, un loc pentru care noi, la Ministerul Afacerilor Externe, facem mult. Cu acest prilej am avut ocazia să mă informez în legătură cu modul în care contribuţia României răspunde nevoilor acute ale comunităţii internaţionale în Afganistan, atât pe parte militară, cât şi civilă. În egală măsură, este important să transmitem autorităţilor afgane mesaje de încurajare, ca ele să-şi asume propriile responsabilităţi, angajându-se astfel pe calea stabilităţii, securităţii şi dezvoltării economice şi sociale’, a declarat şeful diplomaţiei române.
Generalul Nick Carter a adresat, la rândul său, mulţumiri pentru contribuţia importantă a ţării noastre în Afganistan, evidenţiind înaltul profesionalism al militarilor români din Comandamentul Regional de Sud al ISAF, una dintre cele mai expuse zone sub aspectul riscurilor de securitate. A subliniat, totodată, necesitatea diversificării contribuţiilor naţionale, menţionând accentul sporit care se va pune în viitor asupra componentelor civile care vor trebui să completeze dimensiunea militară.
Informaţii suplimentare
Operaţiunea ISAF, lansată în decembrie 2001 (prin Rezoluţia CS/ONU 1386) a fost iniţial limitată la asigurarea securităţii capitalei Kabul şi a împrejurimilor sale. În 2003, Rezoluţia CS/ONU 1510 prevedea extinderea autorităţii guvernului afgan pe întreg teritoriul ţării şi instaurarea unui climat de securitate propice reconstrucţiei economice şi a statului de drept.
Potrivit mandatului, ISAF execută operaţii de stabilizare şi securizare.
Operaţiile desfăşurate de ISAF au ca obiectiv acordarea de asistenţă guvernului afgan în construirea şi menţinerea cadrului de securitate în vederea extinderii influenţei autorităţilor afgane, facilitând, astfel, derularea, în mod corespunzător, a proceselor de stabilizare şi dezvoltare în Afganistan.
ISAF este împărţit, în momentul de faţă, în 5 comandamente regionale (Nord, Est, Vest, Sud-Vest şi Sud).
La 20 iulie 2010 s-a desfăşurat la Kabul o Conferinţă internaţională privind Afganistanul, la care România a fost reprezentată de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi. Programul oficial al şefului diplomaţiei române în Afganistan a cuprins, pe lângă participarea la Conferinţa de la Kabul, întrevederi cu înalţi oficiali ai UNAMA şi ISAF, la Kabul şi Kandahar.
Sursa: ministerul afacerilor externe