Sarbatorirea Zilei Marinei, la Constanta, a devenit pentru jurnalistul Tony Perry, de la prestigiosul cotidian american Los Angeles Times, un prilej sa faca cunostinta cu militarii romani, dar si sa constate ca Romania este unul dintre cei mai importanti aliati ai SUA in Afganistan. Impresia cu care a ramas ziaristul a fost atat de puternica, incat materialul publicat in editia electronica de joi a cotidianului amintit este mai mult decat elogios la adresa tarii noastre.
Incepandu-si relatarea cu momentul receptiei VIP, care ar fi avut loc pe un iacht al lui Nicoale Ceausescu, pe acorduri de muzica americana, jurnalistul scrie: “mesajul transmis in acest port de la Marea Neagra este: America, suntem alaturi de tine”, facand referire si la discursul ministrului Apararii, Gabriel Oprea, in timpul caruia acesta a enumerat solemn numele militarilor romani cazuti la datorie in Afganistan (n.red. – autorul face o confuzie. Este vorba despre militarii care au pierit in catastrofa aviatica de la Tuzla.) si a declarat fara echivoc ca Romania va merge pana la capat in razboiul impotriva terorismului in Afganistan (n.red. – ministrul Oprea nu a facut nici o referire la Afganistan in discursul sau oficial).
Tony Perry continua: “ in timp ce alte tari isi reduc efectivele din razboiul condus de SUA, guvernul de la Bucuresti a adoptat strategia opusa. Cand SUA au facut apel anul trecut pentru suplimentarea trupelor internationale, oficialii romani nu au ezitat. Au fost de acord sa suplimenteze numarul militarilor de la 962, la peste 1.500, desi economia Romaniei are de suferit, iar bugetul Apararii a fost redus”.
“Pentru romani, participarea la misiunile din Afganistan este un bun prilej pentru a demonstra buna credinta, in calitate de membrii ai NATO si aliati ai SUA, doua relatii care ii determina sa creada ca vor descuraja orice miscare agresiva din partea Rusiei”
“Parteneriatul americano-roman este principala directie a politicii externe a Romaniei, a declarat Mihail Vasile-Ozunu, adjunctul ministrului Apararii (n.red. – in realitate, secretar de stat pentru Relatia cu Parlamentul, informare publica si cresterea calitatii vietii personalului)”, mai spune jurnalistul american, care tine sa mentioneze ca, potrivit siteului icasualties.org, “15 romani au murit in misiune, in Afganistan”.
“Desi nu a atras atentia presei la fel de mult ca legaturile SUA cu alte state mari europene, conducerea politica si militara a Statelor Unite a facut o prioritate din intarirea legaturilor cu Romania, inca din 1997, cu ocazia semnarii unei intelegeri, de catre presedintele Clinton”, continua Los Angeles Times, care tine sa prezinte si declaratia unui diplomat care a dorit sa isi pastreze anonimatul: Romanii au devenit cei mai buni prieteni ai Americii din regiunea Marii Negre.
“Sprijinita de SUA, Romania a aderat la NATO in 2004 si, recent, Washingtonul a fost de acord sa instaleze tehnologie antiracheta in tara, sporind astfel senzatia de securitate a Romaniei. Cateva dintre micile nave care au participat la parada de Ziua Marinei aveau arborat steagul NATO. Simbolismul era evident: Atacati Romania si o sa aveti de a face cu fortele NATO, inclusiv americanii”, continua ziaristul american.
“Rusia are la Bucuresti o ambasada aparata cu sarma ghimpata. Dupa decenii de dominatie sovietica, romanii raman extrem de suspiciosi cand vine vorba de capacitatile militare, economice si de spionaj ale Rusiei, spun oficialii. Este o mare diferenta intre Rusia si Occident, a spus Iulian Fota, consilierul pe probleme de securitate nationala a presedintelui roman Traian Basescu”, mai scrie LA Times.
Tony Perry vorbeste, in continuare, despre pregatirea in comun a fortelor speciale americane si romane, in munti, dar si despre bazele din Romania. De asemenea, jurnalistul sustine si faptul tara noastra ar putea gazdui baze de instruire ale candidatilor din politia afgana, un program similar cu cel desfasurat, in prezent, de Iordania, pentru pregatirea politistilor irakieni.
“Militarii romani sunt cunsocuti pentru agresivitatea lor si pentru hotararea lor de a lupta, chai daca sunt depasiti numeric si tehnic”, scrie ziaristul, care mai mentioneaza: “o natiune de 22 de milioane de locuitori, Romania are o armata de aproximativ 75.000 de militari, doua treimi reprezentand-o fortele terestre”.
Sursa : ziuaveche.ro