Ministerul Apărării a anunţat că va publica, miercuri, pe site-ul instituţiei, tabelele cu pensiile rezultate din procesarea celor 21.717 dosare ale pensionarilor militari până la 31 decembrie 2010, însă fara a face public şi numele acestora, informează Mediafax.
Ministerul îşi propune astfel să demonstreze că pensiile militare pentru cei care au cariera militară completă şi pensie până la 3.000 de lei nu vor scădea asa cum au anuntat in numeroase randuri.
De asemenea, MApN vrea să arate că pensiile nu vor scădea ci, dimpotrivă, vor creşte, în mare parte, şi pentru cei cu carieră militară incompletă şi pensii până la 3.000 de lei.
Totodată, MApN a mai precizat că alte aproape 5.000 de dosare de pensie au fost procesate de la începutul anului 2011.
La procesarea dosarelor pensionarilor din minister participa peste 5000 de persoane.
Daca din aceste tabele rezulta ca intradevar pensiile nu s-au redus atunci de ce militarii rezervisti sunt nemultumiti?
Oare sa existe in tot acest scandal un substrat politic si rezervistii sa fie implicati intr-un joc murdar si perfid?
Adevarul este dincolo de aparente. Este adevarat ca pensiile militarilor sunt mai mari ca ale celorlalti. De ce se pune accent pe aruncarea in derizoriu a intregii armate? Ca a slujit dictatorului? TOT ROMANUL a slujit dictatorului, ca toti eram angajati la stat. Si asa fiind, nu tot asa s-a spus si despre ofiterii din armata regala? Ne intoarcem cu 60 de ani in urma? Se vede ca da. Este o mizerie si o golaneala de care armata nu a avut parte de la Cuza incoace. Repede s-a uitat ca militarii erau globulele albe ale tarii. La cele mai mizere treburi era chemata armata. Canal, industrie, agricultura, calamitati.,etc. Va place in Europa? Va luati masini occidentale, nu? Doar va fandositi,… ca nu va place disciplina de acolo. Germania si-a platit militarii pana la ultimul pfennig, chiar daca au slujit Fuhrerului. Toate tarile NATO au acelasi sistem de protectie pentru armate. Noi vrem altfel, doar pentru ca nu suportam si capra vecinului. DE CE NU PROTESTATI SA INCETEZE RAZBOIUL CLASEI DE SPOLIATORI POLITICO ECONOMICI IMPOTRIVA NATIEI SI SA CREASCA VENITURILE POPULATIEI LA NIVELUL MILITARILOR. Nu sunt bani? Ia cautati-i voi pe la parlamentari si incepeti cu prese-dintele. E posibil sa nu-i gasiti, ca sunt externalizati. Cine seamana vant culege furtuna. Ar trebuie sa va revolatati pentru setea de rautate si vrajba pe care o are actuala conducere. La noi proverbul cu capra vecinului a devenit, din păcate, descrierea cea mai izbutită a mentalului colectiv românesc. ”Să moară toți care au pensii mai mari ca a mea”, spun unii (să moară în sensul unei micșorări a pensiei ), ”Să se întoarcă la origini toți cei ce au salariu mai mare ca al meu”. Cam așa gândește românul de rând. Și pentru acest român de rând, cu un profil educațional mediu și puțin ieșit în străinătate, oricine are o casă mai mare ca a sa este un infractor și oricine are o mașină puțin mai arătoasă este…hot. INVIDIA SI STUPIDITATEA NE FAC VIATA AMARA….AMARA…
Pensionari militari nu trebuie să vă fie ruşine de pensiile voastre ! Ele nu sunt mari, ci sunt doar adecvate muncii pe care aţi prestat-o.
– am muncit 24 de ore din 24, când era nevoie, iar în perioada 1981-1984 am fost încazarmaţi continuu;
– am jurat credinţă după formula “jur credinţă nestrămutată poporului meu şi republicii …”
– am produs valoarea adăugată “securitate militară”; asta nu poate fi pipăită ca firfirici
– am produs valoarea adăugată “socializare”, armata fiind o verigă intermediară de educare pentru confruntarea cu greutăţile vieţii;
– deocamdată, mai suntem cadre militare în rezervă. La primul cutremur, inundaţii ample, impactul vreunei rachete balistice iraniene cu focos nuclear, atunci când numai noi putem salva naţiunea, pun pariu că ne veţi ridica în slăvi, uitând cu nonşalanţă cele declarate pe post.
Nu mai are rost să continui pentru că înşiruirea ar fi prea lungă. Şi de ce ne-ar fi ruşine şi ne-am simţi vinovaţi pentru o pensie militară pe care o merităm ?
În altă ordine, domnule Cosmin Guşă sunt de acord cu Dvs. că nu am prea luat apărarea celorlalte categorii sociale năpăstuite, atunci când se dovedea a fi necesar. Vă mulţumesc pentru observaţie. Ne însuşim critica şi o vom face de acum încolo ! INVIDIA SI STUPIDITATEA NE FAC VIATA AMARA ….AMARA…
De ce anii de liceu militar sunt ignorati cu desavarsire la calculul varstei de pensionare? Diferenta dintre un liceu militar si unul civil este evidenta.
Arbitrariul in recalcularea pensiilor: 1.Care este diferenta intrea cariera militara completa a unui militar care a intrat in armata la 14 ani si a fost obligat sa iasa la pensie la 48 de ani prin reducerea functiei corespunzatoare gradului(cazul meu) si un militar care a intrat in armata la 26 de ani (si mai mult) si a iesit la pensie la 55 de ani? 2.Unde este prevazut termenul de „cariera militara completa” in legile recente? 3.Care este procentul de diminuare a pensiei pentru cariera incompleta? (cateva intrebari retorice)
Ma numesc Emil Maxim, si va postez un comentariu asupra recalcularii pensiilor militare, in numele mamei mele beneficiara a unei pensii de urmas, ca urmare a decesului tatalui meu Col.(r) Maxim Dumitru, fost sef de stat major al brigazii de jandarmerie de la Baneasa.
Tata a actionat ca ofiter activ incepind din 1949 pina in 1981, fiindu-i calculata o vechime in munca de 38 de ani, 8 luni si 5 zile (in calcul fiind luate si perioadele de invatamint militar – scoli miltare, academia militara, etc.) pensia de urmasa ce i-a revenit mamei inainte de recalcularea conform Legii 119/2010 fiind de 1400 lei; dupa recalcularea din oficiu conform legii amintite pensia buta mentionata in noa decizie de pensie emisa pe data de 27.12.2010 fiind de 903 lei, la care daca se aplica si impozitul pentru asigurarile de sanatate, ar coduce la o pensie neta de cca 800 lei.
Precizez ca in perioada sa de activitate tata a indeplint diverse functii de comanda la mai lute unitati militare din localitatile Tecuci, Tg Ocna, Tohanii Vechi, Botosani, Bacau, Falticeni, Oradea, Cimpulung Muscel si in final in Bucuresti
Pentru a fi in context cu Legea 119/2010 mama mea a obtinut adeverinte de venit de la urmatoarele unitati ale Jandarmeriei Romane, cu urmatoarele observatii:
A) de la Inspectoratul de Jamdarmi Judetean Brasov – pentru perioada Iunie 1956 – Octombrie 1959; Nota: nu se detin date privind veniturile
B) de la Inspectoratul de Jamdarmi Judetean Bacau „Stefan cel Mare” = pentru perioada 23.08.1951 – 13.12.1965; Nota; nu se detin date privind documentele justificative de plata
C) de la Inspectoratul de Jandarmi Judetean Cluj „Alexandru Vaida Voievod” – pentru perioada 01.01.1961 – 31.08. 1961; Nota: adeverinta specifica veniturile lunare individuale
D) de la Unitatea Militara de Jandarmerie 0843 Campulung Muscel pentru perioada Septembrie 1970 – Octombrie 1976; Nota: adeverinta specifica veniturile lunare individuale
E) de la Unitatea Militara de Jandarmerie 0465 Bucuresti pentru perioada 01.11.1976 – 30.06.1981; Nota: adeverinta specifica veniturile lunare individuale
Analizind adeverintele emise din punct de vedere al perioadelor de activitate si tinind cont de memoria mea, am constatat ca nu numai ca-i lipsesc tatei ani de munca dar apr si diferente in perioadele de activitate de la fiecare unitate. Astfel:
– intre anii 1951 – 1959 – tata a lucrat la unitatea militar a MAI insarcinata cu paza Uzinelor de Armament de la Tohanii Vechi
– intre anii 1960 – 1961 – la o unitate militara din Botosani
– intre anii 1961 – 1970 – la unitatea militara din Bacau, cu o intrerupere de citeva luni (01.01.1961 – 31.08.1961) determinata de studiile de la Scoala de Ofiteri Superiori MAI de la Oradea
– intre anii 1970-1976 la UM din Cimpulung Muscel (perioada corecta)
– intre anii 1976 – 1981 la UM din Bucuresti (perioada corecta)
Ma intreb ce se intimpla cu anii pentru care nu exista documente care sa ateste documente privind veniturile individuale ?
Daca acest gen de adeverinte au fost emise in graba fara a se face o cercetare amanuntita a documentelor arhivate ?
Si daca aceste documente nu mai exista iar arhivele au fost distruse ? Cine raspunde ?
Si ce se intimpla cu un pensionar militar sau cu pensie militara de urmas, care nu paote sa-si justifice veniturile, dar are vechimea in munca, mai ales ca foarte multe documente ce au stat la baza emiterii deciziilor de pensie din ultimii 30-40 de ani se afla deja in posesia Caselor de Pensii ale MAPN, MAI, SRI si atunci te intrebi de ce mai vor si alte documente cind calculul pensiilor a avut deja la baza documentele de la data deciziilor ?
Pe de alta parte as vrea sa spicuiesc doua pasaje din Legea Arhivelor Nationale Nr. 16/2006, modificata in 2010, referitoare la responsabilitatea detinatorilor de documente arhivate si la perioada de incredintare spre arhivare care in cazul documentelor scrise este de 30 de ani de la data predarii lor spre detinatorul arhivelor iar in cazul documentelor tehnice de 50 de ani de la data predarii lor.
In cazul tatalui meu care a iesit la pensie in 30.06. 1981, iar in prezent suntem in 2011, termenul de 30 de ani nefiind inca implinit, ma intreb unde sunt documentele privind veniturile lunare individuale realizate la unitatile militare care specifica ca nu detin documente privind aceste venituri. Asta pentru ca la baza dosarului de pensionare al tatalui meu au stat la baza toate documentele activitatii sale.
Deci in acest caz ma gindesc la cei care au elaborat Legea 119, nu s-au gindit la situatiile in care unele arhive nu mai exista si nu pot fi prezentate documente privind venituri realizate in 1954, 1959, etc. ?!
Sunt foarte multe de comentat, dar las si altora optiunea de asi formula opiniile.
Cu consideratie,
Maxim