vineri, octombrie 4, 2024
AcasăStructuriInterzisul castel kafkian al MApN-ului

Interzisul castel kafkian al MApN-ului

Despre Castelul lui Vlad Ţepeş din Parcul Carol I se ştie: nu ai voie să-i treci pragul. Cu aspectul său medieval dar construit la începutul secolului trecut (în 1906) pentru a celebra 40 de ani de domnie a regelui Carol, cu turnul cu creneluri ce se întrevede tainic dintre copaci, castelul pare un desăvârşit obiectiv turistic. Dar, din păcate nu aceasta îi este menirea. Construit după planurile arhitecţilor Ştefan Burcuş şi V. Ştephănescu, ca o reproducere la scara mică a Cetăţii Poenari, ridicată de Vlad Ţepeş în munţii Făgăraş, Castelul din Bucureşti are o destinaţie nebuloasă. Împrejmuit de un gard de sârmă rezistentă ai fi întâmpinat la poartă (în cazul în care masiva poartă din grilaj de fier s-ar deschide vreodată pentru tine) de o santinelă ce ar ieşi imediat din ghereta de control pentru a-ţi spune că accesul îţi este interzis de vreme ce clădirea este obiectiv militar.

Dar nu există nici o plăcuţă indicatoare care să ateste acest lucru şi te gândeşti ce secrete militare ar putea ţine ocupată o astfel de clădire (care oricum atrage imediat atenţia)- secrete care s-ar putea desfăşura oriunde în alt birou în Bucureşti. Mai că-ţi vine să dai crezare ”gurilor rele” care îţi arată în logica faptelor că cei din castel sunt în slujba altor servicii decât cele militare.

Renovări ad infinitum

Prins între nesfârşite lucrări de reabilitare din 2009, presa a remarcat şi în anii trecuţi că, deşi clădirea era aproape renovată şi arată extraordinar de bine, nu este deschisă publicului, cu toate că, aflat în subordinea MApN primeşte foarte mulţi bani publici.

Ce a fost castelul înainte? După Primul Război Mondial, a servit drept cazarmă destinată corpului de gardă de la Mormântul Ostaşului Necunoscut, aflat în apropiere. El a rămas în custodia Armatei în perioada comunistă, iar după 1990, fortăreaţa a fost utilizată drept Corp de gardă pentru o subunitate de jandarmi, care îndeplinea misiuni de pază la câteva instituţii bancare din Capitală.

Citeste articolul integral pe epochtimes-romania.com

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE