vineri, octombrie 4, 2024
AcasăLegislatieGuvernul a aprobat proiectul Legii salarizarii

Guvernul a aprobat proiectul Legii salarizarii

Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri proiectul Legii-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi proiectul de Lege privind aplicarea acestui act normativ în anul 2011, a anunţat prim-ministrul Emil Boc la finalul şedinţei Executivului.

Aceste două proiecte de lege vor fi promovate prin procedura de angajare a răspunderii Guvernului în condiţiile art. 114 din Constituţia României, urmând a fi trimise Parlamentului astăzi.
“Cea mai importantă prevedere a legii care aplică în 2011 Legea-cadru de salarizare este acea că salariile de bază din luna octombrie 2010 se majorează cu 15%. Atât îşi poate permite România în momentul de faţă, ţinând cont de realităţile crizei în care încă ne aflăm şi de necesitatea de încadrare în ţinta de deficit de 4,4 % în 2011, o masă salarială de 39 de miliarde de lei pentru 1,290 milioane bugetari. Creşterea economică prognozată conform analizelor efectuate de către Comisia Europeană, FMI şi Banca Mondială este 1,5-2% în 2011 cu condiţia ca România să nu abandoneze drumul reformelor pe care le-a început”, a declarat premierul Emil Boc.
Potrivit ministrului Muncii, Ioan Botiş, Legea-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice are la bază principiile transparenţei, predictibilităţii, sustenabilităţii şi echităţii şi a fost realizată de o comisie bipartită Guvern-sindicate, susţinută de experţi ai Băncii Mondiale. “Cel care alege o carieră în sistemul public va şti de unde începe şi cum evoluează cariera lui. Este o lege echitabilă care corectează în timp erorile produse în sistemul public în ultimii 20 de ani”.
Ierarhizarea posturilor în sistemul bugetar va avea în vedere existenţa a şapte familii ocupaţionale: administraţie, sănătate, învăţământ şi culte, justiţie, cultură, diplomaţie, apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
Ministrul Ioan Botiş a apreciat că proiectele de lege adoptate miercuri sunt sustenabile şi aşează sistemul de salarizare bugetară, în timp, în parametri financiari bine determinaţi. “Şi aici aş face trimitere la Strategia fiscal-bugetară pentru 2011 – 2013. În această strategie avem bine definiţi paşii pe care îi vom urma în ceea ce priveşte anvelopa salarială pentru următorii ani”, a explicat el.
“Dacă până acum sectorul public nu s-a dezvoltat într-o corelaţie directă cu mediul economic, pentru prima dată această lege propune o legătură directă. Şi vreau să spun că, în documentarul realizat pentru întocmirea legii, specialiştii au făcut o corelaţie directă cu meseriile din mediul privat care ar putea fi compatibile cu ceea ce găsim în sectorul public”, a mai afirmat ministrul Muncii.
Alte prevederi ale Legii-cadru de salarizare stabilesc ca la reîncadrarea pe posturi să fie avută în vedere şi vechimea în muncă, aceasta ducând la creşterea numărului de clase de salarizare, respectiv a coeficientului de salarizare corespunzător.
Modul de determinare a salariului, potrivit Legii-cadru, se va face prin înmulţirea coeficientului de salarizare aferent clasei de încadrare cu valoarea indicatorului de bază. Pentru anul 2011, valoarea indicatorului de bază este de 600 de lei.
Prim-ministrul Emil Boc a arătat, de asemenea, că Executivul a aprobat în şedinţă o hotărâre de guvern care stabileşte salariul de bază minim brut pe ţară la valoarea de 670 de lei faţă de 600 de lei cât este în prezent, creştere care acoperă nivelul inflaţiei pentru anul 2009 şi pentru anul 2010.
O altă prevedere importantă se referă la soldele militarilor, care vor fi majorate cu încă 5,5%, pentru a se compensa nivelul cotei individuale de contribuţie la sistemul de asigurări sociale care vor creşte începând cu 2011, ca urmare a impunerii principiului contributivităţii prin Legea sistemului unitar de pensii publice. “Militarii plăteau până acum la sistemul de pensii 5%; ei vor plăti de la 1 ianuarie 10,5%, dar solda se va majora cu 5,5 procente, astfel încât contribuţia pe care o plătesc la fondul de pensii să nu afecteze salariul pe care îl primesc în momentul de faţă. Cu această ocazie, realizăm chiar un sistem integrat al pensiilor din România – toţi plătesc pe baza principiului contributivităţii şi au, în consecinţă, acces la o pensie rezultată din acest principiu al contributivităţii şi nu pe bază de privilegii, aşa cum era în trecut”, a explicat premierul Emil Boc.

Sursa: promptmedia.ro

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE