vineri, septembrie 20, 2024
AcasăActualitate militaraEmblema de Onoare a Armatei României, cu însemn de război pentru caporalul...

Emblema de Onoare a Armatei României, cu însemn de război pentru caporalul Văduva Ionuţ Adrian

Onoarea Armatei Romaniei
Foto: mapn.ro
Caporalul Văduva Ionuţ Adrian din cadrul companiei româneşti dislocate pe Aeroportul din Kandahar pentru paza terestra (KAF-GDA), declarat „Eroul Zilei” în Afganistan, a primit Emblema de Onoare a Armatei României, cu însemn de război, din partea ministrului apararii nationale.

Aflat în misiune de patrulare în zona adiacentă aeroportului din Kandahar, caporalul Văduva a identificat un obiect suspect care ulterior a fost confirmat ca fiind un DEI (Dispozitiv Exploziv Improvizat) de ultimă generaţie, fiind luate măsurile necesare pentru neutralizarea acestuia.

Caporalul Ionuţ Adrian Văduva are 29 de ani, este necăsătorit şi este militar profesionist din anul 2005.

La 1 decembrie 2013 şi-a început cea de-a patra misiune în Afganistan. Potrivit MApN, militarul a mai fost decorat, în anul 2009, de către Preşedintele României cu medalia „Bărbăţie şi Credinţă” – Clasa a III-a, în urma acţiunilor întreprinse în Afganistan pentru respingerea unui atac insurgent şi acordarea primului ajutor unor colegi răniţi în acelaşi atac.

”Eram în FOB Varner când insurgenții au lansat un atac complex din 3 părți. Timp de aproape o oră s-a tras continuu asupra noastră cu armament de infanterie și aruncătoare de grenade. 2 lovituri de AG-7 au lovit direct în unul din turnurile de pază. Niciunul dintre cei 2 colegi aflați în turn nu mai răspundeau așa că nu m-am gandit prea mult și am urcat la ei. Unul era inconștient iar celălalt rănit destul de serios. Focul inamic nu încetase încă, așa că le-am acordat pe loc primul ajutor și am continuat să trag pe direcția insurgenților pentru respingerea atacului. Am avut noroc, totul s-a terminat cu bine și răniții au fost evacuați în siguranță.”

Emblema de Onoare a Armatei României reprezintă cea mai înaltă distincţie militară onorifică din sistemul de distincţii şi însemne militare. Emblema Onoarea Armatei României şi atestatul se conferă de către ministrul apărării naţionale, din proprie consideraţie sau la propunerea secretarilor de stat, a şefului Statului Major General ori a şefilor celorlalte structuri centrale ale Ministerului Apărării Naţionale sau subordonate nemijlocit ministrului apărării naţionale, pentru fapte deosebite, care au contribuit la ridicarea prestigiului Armatei României, personalului militar şi civil din Ministerul Apărării Naţionale, rezerviştilor, veteranilor de război, altor persoane fizice române, precum şi militarilor şi persoanelor fizice străine.

Cateva opinii personale: -de apreciat gestul ministrului apararii insa este doar o distinctie, visul caporalului fiind sa treaca in corpul subofiterilor. Daca analizam cele 4 misiuni internationale si faptele pentru care militarul a primit distinctiile atat in 2010 cat si acum, ajungem foarte simplu la concluzia ca a salvat cel putin cateva vieti, a adus un plus de imagine Armatei Romaniei atat in tara cat si in strainatate, fapt pentru care eu consider ca alaturi de aceasta emblema trebuia sa fie si ordinul de chemare a caporalului in randul subofiterilor.

-daca analizam internetul, ajungem la concluzia ca, prin decretul nr. 470 din 2010 caporalului Văduva Sebastian Ionuţ-Adrian i se conferă Medalia Bărbăţie şi Credinţă clasa a III-a, cu însemn de război, pentru militari. Conform biroului de presa al MApN, distinctia a fost primita in 2009. Oare a fost primita aceasta distinctie de doua ori este alt caporal cu acelasi nume sau greseste Biroul de presa in comunicat?

Cert este ca merita felicitari atat militarul pentru actiunile sale cat si ministrul Dusa pentru aceasta initiativa.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE