miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăDiverseDreptate pana la capat... in prag de alegeri

Dreptate pana la capat… in prag de alegeri

In urma cu cativa ani, mai precis in 2009, guvernul de trista amintire Boc aducea la normalitate un sistem bugetar in care parte din angajati beneficiau si de pensie. Zilele acestea s-a facut dreptate. Pensionarii pot reveni la posturile de o viata.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu 220 de voturi ”pentru”, 6 voturi ”împotrivă” şi 41 abţineri, propunerea legislativă a unor parlamentari PSD, PC şi de la minorităţi prin care se permite cumulul pensiei cu salariul şi în cazul angajaţilor din sistemul public.

Propunerea legislativă iniţiată, printre alţii, de Valeriu Zgonea, Gabriel Vlase, Florin Iordache, Ilie Sârbu, Ana Birchall, Bogdan Ciucă, prevede abrogarea prevederilor din legea 329/2009 potrivit cărora se interzice cumulul pensiei cu salariul în cazul angajaţilor din sistemul public pentru care nivelul pensiei nete aflată în plată depăşeşete câştigul slarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului.

Comisiile de buget şi muncă au avizat favorabil acest proiect, considerând că, ”prin stabilirea imperativă a limitei cuantumului pensiei până la care se poate realiza cumulul cu salariul, se produc discriminări, dar şi limitări ale accesului şi dreptului la muncă în sistemul public, pentru persoane cu pregătire temeinică, experienţă şi expertiză în anumite domenii, cum ar fi apărare, ordine publică, siguranţă naţională, compartimentele de protecţie a informaţiilor clasificate, departamentele de poliţie comunitară, oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară, precum şi multe alte autorităţi şi instituţii publice”.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect pe care Senatul l-a respins anterior.

Conteaza pentru acest Guvern faptul ca sunt zeci de mii de tineri absolventi de facultati, someri ce nu isi pot asigura veniturile necesare traiului de pe o zi pe alta? Conteaza faptul ca marea majoritate a acestor ”cumulatori” erau angajati exact in aceleasi institutii din care au plecat?

Cunosc oameni de valoare care dupa iesirea din sistemul bugetar si-au luat inima in dinti si au purces catre mediul privat, si-au pus cunostintele la bataie si au reusit… si cumuleaza pensia cu salariul de multa vreme nestingheriti.

Asa ca dragilor ”profitori de circumstante”, iute mana pe telefoane, sunati PCR si asteptati sa deblocheze Guvernul posturile (daca nu stiati, posturile in institutiile bugetare sunt blocate…inca).

RELATED ARTICLES

6 COMENTARII

  1. @Rikone 23/09/2014 at 17:22 :
    Se pare ca raspunsurile mele nu au fost prea bine prezentate … ca urmare intelegindu-se si unele lucruri pe care , eu , nu le-am spus !
    – n-am spus ca prin organele centrale ale MApN sau MAI nu au fost si dintre aceia prezentati de dvs. Am spus ca ei NU SINT MAJORITATEA pensionarilor „cumularzi” . Majoritatea sint capitanii si maiorii disponibilizati … precum si multi medici , profesori , actori , etc …
    – n-am spus ca acei oameni (de mai sus) nu ar fi suferit din cauza interdictiei cumulului pensie-salariu la stat . Am spus ca au suferit mult mai mult acei capitani si maiori . Capitani si maiori care ,datorita vechimii mici , aveau pensii mici si care aveau si servicii cu salarii mici …
    – n-am spus ca cineva (cei mici) vor beneficia de angajari . Am spus ca nici fostii cumularzi nu vor beneficia de angajari ; si am subliniat ca nici tinerii (despre care se spunea ca sint impiedicati , la angajare , de „nesimtitii” de pensionari cumularzi) , deci ca nici acei tineri nu vor fi angajati …

  2. Domnule Alecu cu stima deosebita pentru reactia pe care o aveti deobicei, vreau sa va reamintesc ca in ministerul de interne .ministerul aparari acolo sus in fuctii de consilieri sunt numai oameni inregimentati politic pritre care si generali iesiti la pensie,acesti oameni au suferit mult pentru ca au fost nevoiti sa renunte la pensii.Cei mici niciodata nu o sa mai beneficieze de angajari la stat,in 2011 au dat afara fara mila si acum spuneti ca ii angajeaza pe la politia comunitara,a fost odata.Numai sunt locuri nici pentru clientela politica asa ca vorbim degeaba.

  3. @Rikone 19/09/2014 at 14:58 :
    Nu trebuie uitat ca „abolirea” interdictiei cumulului pensie-salariu la stat nu se refera numai la militarii pensionari … Se refera si la medici si la profesori , si la actori , si la multi-multi alti pensionari care nu au fost militari !

    La : „…daca sunt buni si la privat este mare nevoie de ei,…” ; cu referire la „nesimtitii” de pensionari … Asa este ! Dar tot asa este si pentru cei „zeci de mii de tineri absolventi de facultati, someri”” . Ba chiar s-ar putea spune ca si pentru cei sute de mii de absolventi de alte studii … Numai ca băşinesco-bociii au interzis angajarea oricui (la stat) , pina cind nu se elibereaza alte 7 locuri de munca … Deci au interzis angajarea si a tinerilor … Deci nu „nesimtitii” de pensionari impiedica ocuparea de locuri de munca de catre cei „zeci de mii de tineri absolventi de facultati, someri” …

    La : „Majoritatea celor care totusi va beneficia de aceasta pomana sunt generalii si coloneii si care sunt inregimentati politic indiferite partide.” .
    Hai sa fim seriosi !
    Majoritatea vor fi capitanii si maiorii care au fost luati de valul disponibilizarilor . Oameni care , cu pensii pe masura timpului scurt de activitate , erau obligati sa munceasca pentru a-si completa veniturile necesare intretinerii familiilor lor … Oameni care munceau prin administratiile publice , prin invatamint … Oameni care , pregatiti pentru a fi luptatori , nu aveau cunostinte si deprinderi necesare in sectorul privat …
    Majoritate de capitani si maiori (nu de colonei si generali) marita foarte mult si de profesori , medici , actori … si alti napastuiti …

  4. Deoarece argumentatia “mirsaviei” adoptarii acestei legi seamana leit cu argumentatia băşineasco-boccie a necesitatii interzicerii cumulului pensie-salariu bugetar… as avea de pus niste intrebari …
    Pentru a nu fi suspectat de “interese murdare” …
    – virsta nu ma mai “indeamna” sa fiu beneficiar de vreun eventual cumul …
    – la iesirea la pensie am incercat sa “ma angajez” … la “privata” … Am fost respins pe motiv de “vrista” si pe motiv de prea multe deprinderi de respectare a legii … Fapte incompatibile cu cerintele muncii in domeniul privat …
    —————
    Venind la intrebari …
    – cei “zeci de mii de tineri absolventi de facultati, someri” au vreo interdictie de a se angaja la privat ?
    Singura lor optiune/obligatie este de a se angaja la stat … iar acele locuri de munca ar fi fiind ocupate de pensionari cumularzi ?
    – daca interdictia cumulului era necesara pentru crearea de locuri de munca pentru “zeci de mii de tineri absolventi de facultati, someri” , de ce nu s-a interzis cumulul pensiei si cu salariul la privat ?
    – pentru cei “zeci de mii de tineri absolventi de facultati, someri” nu sint aplicate acele blocari de posturi la stat ? Ei fiind “incurcati” numai de nesimtitii de pensionar cumularzi care ocupa acele posturi ?

  5. Are perfecta dreptate autorul de mai sus,tineretul nu are de munca si noi angajam indivizi care vezi doamne, ca fara ei nu se poate,daca sunt buni si la privat este mare nevoie de ei,dar trebuie sa munceasca nu sa frece tiparul ca la stat.Majoritatea celor care totusi va beneficia de aceasta pomana sunt generalii si coloneii si care sunt inregimentati politic indiferite partide.

  6. Deoarece argumentatia „mirsaviei” adoptarii acestei legi seamana leit cu argumentatia băţineasco-boccie a necesitatii interzicerii cumulului pensie-salariu bugetar… as avea de pus niste intrebari …
    Pentru a nu fi suspectat de „interese murdare” …
    – virsta nu ma mai „indeamna” sa fiu beneficiar de vreun eventual cumul …
    – la iesirea la pensie am incercat sa „ma angajez” … la „privata” … Am fost respins pe motiv de „vrista” si pe motiv de prea multe deprinderi de respectare a legii … Fapte incompatibile cu cerintele muncii in domeniul privat …
    –––––
    Venind la intrebari …
    – cei „zeci de mii de tineri absolventi de facultati, someri” au vreo interdictie de a se angaja la privat ?
    Singura lor optiune/obligatie este de a se angaja la stat … iar acele locuri de munca ar fi fiind ocupate de pensionari cumularzi ?
    – daca interdictia cumulului era necesara pentru crearea de locuri de munca pentru „zeci de mii de tineri absolventi de facultati, someri” , de ce nu s-a interzis cumulul pensiei si cu salariul la privat ?
    – pentru cei „zeci de mii de tineri absolventi de facultati, someri” nu sint aplicate acele blocari de posturi la stat ? Ei fiind „incurcati” numai de nesimtitii de pensionar cumularzi care ocupa acele posturi ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE