Presedintele Romaniei a semnat luni, 20.06.2011 mai multe decrete de acordare a drapelului de lupta pentru mai multe unitati militare apartinand Ministerului Apararii Nationale. Cu aceasta ocazie , Statul Major al Fortelor Aeriene si-a primit propriul drapel.
Dintr-un comunicat al Presedentiei aflam ca in data de 20 iunie 2011, presedintele a semnat decretele de acordare a drapelelor de lupta urmatoarelor unitati:
-Decret privind acordarea Drapelului de luptă Batalionului 316 Asigurare Date „Guruslău”;
-Decret privind acordarea Drapelului de luptă Batalionului 185 Sprijin Logistic „Mureş”;
-Decret privind acordarea Drapelului de luptă Batalionului 183 Artilerie „General Ion Dragalina”;
-Decret privind acordarea Drapelului de luptă Comandamentului Bazei 3 Logistică;
-Decret privind acordarea Drapelului de luptă Batalionului 911 Infanterie „Capidava”;
-Decret privind acordarea Drapelului de luptă Statului Major al Forţelor Aeriene;
-Decret privind acordarea Drapelului de luptă Bazei 191 Logistică pentru Comunicaţii şi Informatică;
„Drapelul de luptă al unității este simbolul onoarei, vitejiei și gloriei militare. El evocă trecutul de luptă al poporului român pentru libertate națională și tradițiile unității, amintind fiecărui militar datoria sfântă de a servi cu credință patria, de a apăra cu orice preț unitatea, suveranitatea și independența României.”
Drapelul de luptă se acordă unităților militare prin Decret al președintelui României, la propunerea ministrului apărării naționale, a ministrului de interne sau a directorului Serviciului Român de Informații.
Descrierea completă a acestui însemn militar, potrivit Ministerului Apărării Naționale, este următoarea:
Drapelele de luptă ale României sunt confecționate din mătase dublă și au dimensiunea de 100 × 66 cm (proporție 2:3). Flamura reprezintă în culori drapelul României și are ornamentația identică atât pe avers cât și pe revers. În centrul fâșiei galbene, la 18 cm de baza acesteia, este aplicată stema țării, cu dimensiunile de 29 × 21,5 cm. În colțuri, la 5 cm de marginea flamurei, se găsește câte o ghirlandă din frunze de stejar cu înălțimea de 18 cm, care încadrează însemnul categoriei de forțe armate de care aparține unitatea, toate din aur:
-două săbii încrucișate pentru forțele terestre
-o elice suprapusă peste o pereche de aripi în zbor jos, un radar, o rachetă și o lunetă încrucișate pentru forțele aeriene
-o ancoră pentru forțele navale.
Drapelul este tivit pe laturile libere cu franjuri din fir de aur (de 5-7 cm) și ciucuri din același material (de 10-12 cm lungime) la cele 2 colțuri flotante. Flamura este prinsă de hampă cu o vergea metalică inoxidabilă, cu lungimea de 70 cm.
Hampa este din lemn de culoare brună și are înălțimea de 240 cm și diametrul de 3,5 cm. La baza ei se găsește un cilindru de protecție din alamă, lung de 4 cm și cu obturație în partea inferioară. Vergeaua drapelului este prinsă de hampă printr-un inel de alamă aurită în partea inferioară și un manșon tronconic (înălțime 6 cm) din același metal și aurit în partea superioară.
Pe inel (înălțime 3,2 cm) se află inscripționat numele unității. În vârful hampei este plasat un manșon tronconic lung de 6 cm, din alamă, Peste manșonul tronconic se montează acvila. Aceasta este confecționată din tablă de cupru aurită și are dimensiunile de 15 cm înălțime și 11,5 cm lățime. Acvila privește spre dextra, se află în zbor jos și ține în gheare fulgerele lui Jupiter.
Este plasată pe un suport paralelipipedic din același metal (dimensiuni 10 × 3,5 × 2 cm), care prezintă la partea inferioară un ornament înalt de 3,4 cm. Suportul se fixează de manșonul tronconic al hampei prin înșurubare și are înscrisă pe avers deviza „Onoare și Patrie”. Pe revers este trecută din nou denumirea unității respective.
Drapelul de luptă mai are ca accesorii cravata pentru fixarea decorațiilor, șase eșarfe pentru militarii din garda drapelului și o husă din material textil impermeabil.
Drapelul de luptă al navelor militare este identic cu pavilionul acestora. Pavilionul este, la rândul său, identic cu Drapelul României, fiind confecționat din pânză de astar în diferite dimensiuni, potrivit rangului navei.
Sursa informatii: presidency.ro si wikipedia.org