Mircea Dusa
Forte Aeriene: 300 avioane MIG 21 Lancer, 7 avioane de transport C-27J Spartan
Potrivit interviului acordat de ministrul apararii pentru Agerpres, au fost modernizate 110 avioane MiG-21 LanceR ale Forţelor Aeriene, dintr-un total de peste 300 de aeronave de acest tip. Dintre acestea, unele sunt în înzestrare, altele sunt conservate cu necesar de reparaţie capitală, zece au fost distruse în catastrofe, unul este expus la Muzeul Aviaţiei Române, iar unul este folosit pentru activităţi didactice la Şcoala de maiştri militari şi subofiţeri de la Boboc.
Preţul pentru reparaţia capitală a unui avion MiG-21 LanceR este de aproximativ şase milioane de lei, această operaţiune prelungind resursa aeronavei cu aproximativ 10 ani. La momentul actual, Forţele Aeriene Române au în înzestrare un număr suficient de avioane MiG-21 LancerR aflate în resursă, acestea fiind capabile să îndeplinească misiunile pe timp de pace ale acestei categorii de forţă.
Pentru achiziţia a şapte avioane tip C-27J Spartan şi a suportului logistic iniţial necesar pentru operarea şi mentenanţa acestor avioane a fost semnat un contract multianual, în baza căruia compania Alenia Aermacchi SpA – Italia a livrat Forţelor Aeriene Române, până în prezent, cinci aeronave C-27J Spartan, un simulator de zbor şi suportul logistic aferent. Plăţile vor fi executate în funcţie de fondurile care pot fi alocate de MApN pentru programul de achiziţie ”Avion de transport scurt/mediu curier”. Conform prevederilor contractuale, mai trebuie livrate două avioane şi ultimele loturi de suport logistic.
Forte Terestre: 1600 blindate diferite
În dotarea Forţelor Terestre sunt, în prezent, peste 1.600 de blindate de diferite tipuri şi generaţii. Fondurile financiare necesare pentru executarea lucrărilor anuale de mentenanţă la tehnica blindată şi a derivatelor pe şasiu blindat, atât în regim propriu, cât şi externalizat la agenţi economici, se ridică la suma de 51.350 mii lei. Din această sumă, în condiţiile în care resursele pentru apărare s-au diminuat continuu, iar necesarul de lucrări de mentenanţă şi, implicit, de fonduri a crescut, prin buget se pot aloca anul acesta pentru mentenanţa blindatelor sume care reprezintă aproximativ 10 la sută din necesar.
Transportoarele blindate pentru trupe Piranha IIIC 8×8 nu au fost achiziţionate special pentru folosirea în teatrele de operaţii, ca destinaţie principală, ci pentru dotarea forţelor terestre în scopul ducerii acţiunilor în spaţiul de luptă integrat modern, în măsură să desfăşoare operaţii terestre şi amfibii în condiţii specifice, atât naţionale, cât şi colective. Transportoarele sunt destinate dotării unei brigăzi de infanterie uşoară, în cadrul programului larg de modernizare a forţelor terestre, în vederea înlocuirii transportoarelor româneşti uzate, depăşite atât din punct de vedere tehnologic, cât şi din punct de vedere al caracteristicilor tehnico-tactice, care au în vedere: viteza de deplasare, mobilitatea în medii diferite, protecţia personalului, posibilităţile de observare, orientare, comunicaţii etc.
Prin dotarea structurilor de infanterie cu acest vehicul se asigură o mobilitate sporită şi o protecţie corespunzătoare a personalului îmbarcat, pe timpul executării misiunilor specifice, în orice zonă de relief, indiferent de anotimp sau condiţii meteorologice. Forţele Terestre Române au dislocat în teatrul de operaţii Afganistan şapte transportoare Piranha IIIC, în perioada septembrie 2008 – mai 2011.
În concluzie, transportoarele blindate pentru trupe Piranha IIIC 8×8 pot fi utilizate atât în spaţii de luptă specifice operaţiilor clasice, cât şi în cele specifice operaţiilor de stabilitate şi de sprijin (precum cele din Afganistan sau Balcanii de Vest).
Sursa: Agerpres
Intrebarile ce apar involuntar sunt: poate fi organizata apararea Romaniei cu aceasta tehnica invechita si cu nevoi imense de reparatii? Poate MIG-ul fie el chiar si 21 Lancer sa sustina lupta aeriana cu un Gripen sau F16? Sunt in stare batranele si perimatele TAB71, TAB 77 sau TAB C sa tina pasul pe un eventual camp de lupta cu MRAP-ul? De ce nu se investeste in proiectul Transportor Amfibiu Blindat pentru Trupe 8×8 si se prefera achizitia transportoarelor Piranha care nu fac fata unui teatru de operatii ca Afganistanul? Intrebari fara raspuns………
Transportoarele blindate Piranha III C sunt bune dar sunt într-un număr nesemnificativ. Tehnica trebuie produsă în mare parte în ţară, pentru că în caz de război fiecare ţară îşi asigură în primul rând nevoile proprii, într-un număr suficient de mare pentru a dota unităţile şi pentru a completa pierderile. Războiul se câştigă în fabrică. Ruşii au câştigat al doilea război mondial când au reuşit să transfere 1500 fabrici în condiţii de război dincolo de Urali în ciuda superiorităţii Luftwaffe. Să folosim experienţa uzinei de la Moreni. Am redevenit o armată de baionete, fără tehnică. Rezerviştii îi convoci uşor dar tehnica se fabrică greu. Să conservăm dacă nu se poate altfel fabricile strategice, adică să tragem prelatele pe utilaje, nu să le distrugem. Prin anii 1980 România producea în ţară principalele categorii de tehnică de luptă: tancuri, camioane, tunuri, avioane, nave.