Potrivit Agerpres, președintele Comisiei pentru Apărare a Senatului, Corneliu Dobrițoiu, va solicita audierea ministrului Apărării Naționale, Mircea Dușa, în cazul jurnalistului Robert Turcescu, care s-a autodeconspirat ca fiind ofițer sub acoperire.
Potrivit lui Dobrițoiu, Turcescu a adus, prin declarațiile făcute, „atingere gravă reputației Armatei”.
„Domnul Turcescu, în delirul său mediatic, a adus atingere gravă reputației Armatei și în acest sens o să abordăm acest subiect în reuniunea Comisiei de apărare și o să propun audierea ministrului și a restului responsabililor din minister care s-au ocupat cu plăți, cu state de plată, în așa fel încât să ne lămurim și noi. Aceasta va fi o propunere pe care o voi supune votului și, în măsura în care colegii mei din comisie vor agrea audierea, categoric că se va discuta. Azi sau mâine vom discuta subiectul”, a spus el.
Potrivit lui Dobrițoiu, reprezentanții Ministerului Apărării vor fi invitați la o discuție cu ușile închise a Comisiei pentru Apărare a Senatului pentru a fi prezentată poziția oficială a MApN cu privire la acest caz.
„E o problemă care trebuie rezolvată, în sensul de a avea și opinia formală a reprezentantului instituției. (…) Este interesul legitim al comisiei atât timp cât s-au făcut niște afirmații publice de către cineva, afirmații grave de altfel, că ar fi acoperit într-un anumit sistem, să vedem care este poziția oficială a ministerului în cadrul unei reuniuni cu ușile închise a Comisiei de Apărare. Vom solicita Ministerului Apărării să fie prezent la niște discuții pe această temă, să vedem și noi care este poziția oficială și în detaliu a ministerului”, a adăugat liberalul, fost ministru al Apărării.
El a ținut să precizeze că ministrul Apărării nu dispune de lista ofițerilor acoperiți.
„Ministrul Apărării nici nu are dreptul să cunoască lista ofițerilor acoperiți, pentru că nu se poate, e nefiresc. Este în afara legii. Celelalte ajutoare ale ministrului (ne pot ajuta cu informații — n.r.). Oricum este un act formal pe care îl fac din dorința de a certifica și de a avea argumente în plus, argumente de natură politică pentru a desființa atitudinea aberantă a domnului Turcescu”, a susținut Dobrițoiu.
El s-a referit și la ordinul semnat în 2010 prin care se propunea degradarea militară a celor care au primit „în mod oneros” grade în rezervă, spunând că Robert Turcescu nu avea dreptul să fie locotenent colonel în rezervă.
„Măsura a fost luată pentru a intra în lege. Turcescu nu avea dreptul să fie locotenent colonel în rezervă al Armatei având în vedere faptul că nici nu făcuse Armata vreo clipă. Măsura (ridicarea gradului — n.r.) a fost rezultatul unor propuneri făcute de către o comisie care a întrunit expertiza Direcției de Management Resurse Umane, Direcției Personal din Statul Major General. Deci, ministrul nu se trezește dimineața și spune: cui mai ridic eu gradul astăzi, dacă sunt nervos”, a explicat senatorul.
Totodată, Corneliu Dobrițoiu a punctat că, în opinia sa, Parchetul Militar ar trebui să se autosesizeze cu privire la acest caz.
„Parchetul Militar ar trebui să se autosesizeze. Dacă agenda este încărcată, probabil că se va autosesiza mai târziu. Dacă lucrurile vor fi lăsate așa… pentru că noi nu ne putem transforma în instanță să analizăm delirațiile domnului Turcescu”, a spus președintele Comisiei pentru Apărare a Senatului.
Acesta a comentat și faptul că fluturașii de plată prezentați opiniei publice conțin sume foarte mici.
„Au apărut niște fluturași de plată, și-i asumă cineva? Să vedem. Suma respectivă este ridicolă, nu reprezintă, cred, nici măcar solda de grad a unui locotenent colonel. E prea mică. Un ofițer în rezervă este retribuit de Ministerul Apărării numai pe timpul concentrărilor pentru pregătire. Atât. În rest, niciun ofițer în rezervă nu primește niciun ban de la Ministerul Apărării. Vreau să vedem dacă anterior prezenței mele în fruntea ministerului a emis cineva niște ordine de concentrare pentru anumiți rezerviști, pentru că asta era domnul Turcescu. Dacă ar fi emis și ar fi participat la forme de pregătire, ar fi fost în drept la plată, dar o sumă ridicolă, plus că concentrările se fac pe perioade scurte”, a adăugat acesta.
Corneliu Dobrițoiu a adăugat că în situația în care Robert Turcescu ar fi avut calitatea de ofițer acoperit este convins că membrii Comisiei pentru Apărare nu vor primi „nicio informație”.
„Fluturași de plată am văzut, că primesc și eu ca ministru. Livret am văzut, dar nu am văzut și niciun ministru nu știe care sunt acoperiți. Iar în ce privește metodele lor de avansare, dacă o structură vrea să își avanseze oamenii acoperiți, nu îi avansează în mod individual. Când se fac avansările mari, o dată pe an, o dată la doi ani, intră acolo, cine poate să îi identifice? Ministrul publică un cearșaf cu propuneri de avansare de la un grad la altul. Numai structura de profil (poate cunoaște aceste informații — n.r.). Dacă Turcescu a fost acoperit, categoric că nu vom primi nicio informație, dacă Turcescu nici nu a existat în evidențele Direcției Generale de Informații a Armatei, categoric asta se poate spune”, a subliniat Dobrițoiu.
Sursa: Agerpres
In vremurile in
> care canalizarea nu era inca la moda, o englezoaica urma sa
> viziteze Germania. Avea o camera rezervata la o pensiune –
> proprietatea familiei directorului scolii din localitate.
> Englezoaica era preocupata de viitoarea sa camera, daca avea
> WC ( in engleza Water Closet). I-a scris o scrisoare
> directorului scolii, intrebandu-l daca este sau nu WC.
> Directorul, care nu era un bun vorbitor al limbii engleze
> l-a intrebat pe preotul din localitate daca stia ce inseamna
> WC. In final, dupa ce acestia 2 au cantarit ce ar putea sa
> insemne aceste 2 litere, au concluzionat ca se referea la
> capela (Wayside Chapel). Deci au conchis ei, doamna se
> interesa daca capela era, sau nu, aproape de pensiune.
> Directorul i-a transmis distinsei doamne urmatorul raspuns.
> “Stimata Doamna, Cu deosebita placere va anunt ca WC-ul
> este situat la 9 mile de pensiune, in inima unei paduri de
> brad deosebite. Are capacitatea a 200 de persoane si este
> deschisa numai duminica si joia. Deoarece pe perioada verii
> este aglomeratie va sugerez sa veniti devreme, cu toate ca
> este suficient loc de stat in picioare. Stiu ca aceasta
> situatie e cam neplacuta, mai ales daca aveti obiceiul sa
> mergeti regulat. Va spun ceva ce v-ar putea interesa: acolo
> s-a intalnit prima data fiica mea cu sotul ei. Va veti
> bucura probabil sa aflati ca multi oameni isi aduc cu ei
> pranzul si raman acolo dupa amiezile. Acustica este
> imprsionanta, putand fi auzite si cele mai delicate sunete.
> Sotia mea a fost bolnava, asa ca nu a mai mers acolo de
> multa vreme. Peste cateva zile se implineste un an de cand a
> fost ultima data la WC, lucru care, fireste, ii provoaca
> multa suferinta. Voi fi incantat sa va rezerv cel mai bun
> loc, astfel incat sa fiti vazuta de toata lumea. Mai mult,
> astept cu nerabdare sa va conduc chiar eu insumi acolo. Cu
> stima si respect, Directorul.” PS.NU FOLOSIȚI LA WC COPIA A4 LIVRET TURCESC CONȚINE TUȘ TOXIC !!!