PSD şi PNL vor să conteste noua lege a pensiilor. Indiferent ce decizie vor lua judecătorii, ea se va bate cap în cap cu o sentinţă anterioară a aceleiaşi Curţi
Legea privind sistemul unitar de pensii publice, ini ţiată de Guvern şi adoptată săptămâna trecută de Ca mera Deputaţilor, prevede că valoarea punctului de pensie rămâne cea actuală, de 732,8 lei, şi că aceasta nu poate decât, eventual, să crească în viitor, prin indexare cu 100% din rata inflaţiei şi cu 50% din creşterea reală a salariului mediu brut, urmând să rămână constantă dacă ambii indicatori menţionaţi sunt negativi. Pe de altă parte, opo ziţia a susţinut şi susţine în conti nuare ancorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut lunar. Problema este că dacă salariul mediu brut lunar pe economie continuă să scadă în ritmul în care a scăzut în iulie, ultima lună pentru care există statistici oficiale – ceea ce nu este deloc exclus, date fiind perspectivele deloc optimiste asupra economiei -, în decembrie punctul de pensie va ajunge de la sine, nu la 45%, ci la peste 46% din acest salariu. Fără ca pensiile şi puterea lor de cumpărare să se fi majorat în vreun fel, ba dimpotrivă, având în vedere estimările de până la 8% în legătură cu inflaţia anuală pe 2010.
P SD va ataca noua Lege a pensiilor la Curtea Constituţională (CC), pentru desfiinţa rea pensiilor ocupaţionale şi introducerea acestora în sistemul public de pensii, a declarat săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă, de putatul PSD Ioan Cindrea. „Este vorba despre desfiinţarea pensiilor ocupaţionale. Mă refer la militari, mă refer la poliţişti, mă re fer la cuprinderea în sistemul de pensii a judecătorilor. Îi obligă să contribuie conform art. 6 punctul II, să devină contributori şi be neficiari ai sistemului public de pensii”, a spus Cindrea. El a precizat că, practic, legile speciale care au fost date în 2001 şi 2002, înainte de integrarea României în UE, vor fi desfiin ţate prin această lege, deşi la momentul respectiv au fost adoptate în baza obligaţiilor pe care România le avea în vederea aderării. Deputatul PSD a mai arătat că introducerea pensiilor ocu paţionale în sistemul public de pensii nu va face decât să crească deficitul fondului de pensii.
Noua lege a pensiilor va fi atacată la CC şi de către PNL, într-un demers separat de cel al PSD, a anunţat lide rul grupului liberal de la Camera De putaţilor, fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu, fără să ofere detalii despre argumentele sesizării pregătite de PNL.
Nu sunt toţi în aceeaşi oală
Deputatul PSD Ioan Cindrea făcea însă o confuzie. Există o mare diferen ţă între statutul pensiilor magistra ţi lor şi cel al pensiilor din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Şi unele, şi celelalte beneficiau de un mod de calcul mai avantajos decât cel aplicat în cazul pensionarilor „obiş nuiţi”, garantându-se un cuantum de 80% din ultimul salariu în primul caz şi de 60% în cel de-al doilea.
Dar în vreme ce magistraţii au con tribuit de-a lungul carierei la sistemul asigurărilor sociale de stat, ca şi ceilalţi salariaţi, şi li se subven ţio nează de la bugetul de stat doar diferenţa între pensia contributivă şi acel procent de 80%, celor din structurile militarizate li se reţinea o contribuţie de doar 5%, care mergea la bugetul de stat, iar pensiile lor sunt plătite integral de acesta din urmă, prin bugetele ministerelor respective.
În anul 2000 aveau statut similar
În măsura în care va avea de judecat o astfel de contestaţie la noua lege a pensiilor, Curtea Constituţională se va afla într-un mare impas. Asta pentru că, în 2000 şi 2010, a luat două decizii diferite în speţe similare, iar acum va fi nevoită să o contrazică fie pe una, fie pe cealaltă. Astfel, în anul 2000, CC a decis că este neconstitu ţio nală abrogarea, prin Legea 19/2000 pri vind sistemul public de pensii, a dispoziţiilor referitoare la statutul special al pensiilor magistraţilor, precum şi integrarea acestora în sistemul public.
Argumentul principal al Curţii, conţinut în Decizia nr. 20 din 2 februa rie 2000, a fost acela că „instituirea pensiei de serviciu pentru cadrele mi litare şi pentru magistraţi nu repre zin tă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, ea constituind o compensare parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutelor speciale cărora trebuie să li se supună magistraţii şi militarii. (…) Nu se poate identifica o raţiune suficientă care să justifice aplicarea unui tratament di ferit magistraţilor faţă de cadrele mili tare permanente”.
Orice ar face, Curtea se va contrazice
Cu alte cuvinte, Curtea nu doar că admitea, ci sublinia în mod expres că statutul magistraţilor este similar celui al militarilor, cel puţin din punctul de vedere al constrângerilor impu se, care justifică un mod aparte de calcul al pensiilor acestora.
Problema este că, anul acesta, în de cizia cu privire la legea prin care gu vernul Boc suprima toate categoriile de pensii speciale, CC a decis că doar desfiinţarea pensiilor speciale de serviciu ale magistraţilor contravine Legii fundamentale a statului român, nu şi a celor din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Motivarea Curţii a fost că statutul şi implicit constrân ge ri le la care sunt supuşi magistraţii sunt prevăzute de Constituţie, fapt ca re nu este valabil şi în cazul militarilor.
Dacă PSD va ataca noua lege a pensiilor la CC în termenii dezvăluiţi de deputatul Cindrea, Curtea va avea doar două posibilităţi: să admită statutul similar al pensiilor magistraţilor şi militarilor sau să sublinieze, din nou, statutul aparte al primilor. În ambele ipoteze, decizia de acum a CC va contrazice una dintre cele două decizii menţionate mai sus.
Citeste to articolul in: Saptamana financiara
Update:
PSD depune plangere penala impotriva Robertei Anastase
Victor Ponta a anuntat luni ca juristii de la PSD lucreaza la elaborarea plangerii penale impotriva presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, pe care o vor depune la Parchet si o acuza de abuz in serviciu, fals si uz de fals, dupa votul ilegal pe Legea pensiilor.
„Am contestat acolo pe loc votul, dar nimeni nu ne-a bagat in seama. Vom arata Parchetului stenogramele care dovedesc ca Anastase a furat, iar Mircea Dusa a precizat ca lucrarile se desfasoara in lipsa de cvorum. Este vorba de un frauda publica”, a mai completat Ponta.
PSD a anuntat si ca nu va veni la mesajul lui Basescu din Parlament daca el nu condamna „frauda” de la votul pe Legea pensiilor.
Potrivit scrisorii transmise de PSD lui Traian Basescu, acestia solicita ca pana marti, inainte de plenul comun al celor doua Camere, seful statului sa exprime un punct de vedere nu doar cu privire la prioritatile sale, dar si fata de votul asupra Legii pensiilor.
„Vom adresa o scrisoare lui Basescu in care vom face apel la ca presedintele sa isi exercite atributiile facand referire clara la votul fraudulos sub egida lui Anastase.
Fiind prezenti doar 80 de deputati presedinta numarat 170 si a comis o infractiune. Vom fi partasi la frauda daca acceptam acest lucru. E vorba de furt in Parlament, iar presedintele trebuie sa aiba o reactie foarte clara si sa refuze sa promulgheze aceasta lege”, a declarat luni liderul social democrat.
Sursa: ziare.com
pe javra asta de anastase ar trebui data afara si inchisa, fara drept de apel, s-a facut cat o scroafa de cand fura si nu se mai satura