Activitatea de autoevaluare a Ministerului Apărării Naţionale pentru anul 2013 a avut loc astazi, de la ora 10.00, la sediul Ministerului Apararii Nationale, in prezenta preşedintelui Traian Băsescu, premierului Victor Ponta, ministrului de interne, Gabriel Oprea, şi a directorului SRI, George Maior.
Asa cum era de asteptat, desi nu stiu cat de normal, sedinta de autoevaluare s-a desfasurat cu usile inchise pentru presa, singurele informatii venind din declaratiile facute ulterior de catre oficialii participanti la activitate in cadrul unei scurte conferinte de presa.
Traian Basescu, presedintele Romaniei:
„A fost, ca şi la SRI, ultimul bilanţ la care particip în calitate de preşedinte al României, ultimul bilanţ la Ministerul Apărării Naţionale.
În opinia mea – şi acest lucru l-am spus şi în bilanţ – dacă până acum prioritatea majoră a Armatei Române a fost îndeplinirea misiunilor în afara teritoriului naţional, din acest moment, acest obiectiv trebuie însoţit şi de un nou obiectiv, acela de ridicare continuă a capacităţii de reacţie a Armatei Române, nu pentru că România ar fi atacată de cineva, dar, când în estul şi nordul frontierelor noastre se petrec evenimente ca cele care au dus la pierderi teritoriale pentru un stat vecin în favoarea Federaţiei Ruse, acest lucru nu poate lăsa nici conducerea politică a ţării şi nici Armata în afara unor reacţii. Iar prima reacţie a politicului şi a Armatei Române trebuie să fie creşterea capacităţii de reacţie a Armatei.
Asta înseamnă alocarea unor resurse suplimentare odată cu rectificarea bugetară şi o bună planificare pentru anul 2015, în aşa fel încât prin creşterea resursei financiare alocate, Armata Română să-şi crească consistent capacitatea de reacţie. În acelaşi timp, am făcut o analiză a situaţiei din regiune. Nu putem spune că mai putem privi la incidentele din 2008, când Federaţia Rusă a ocupat Abhaziei şi Osetia de Sud, ca la nişte incidente izolate.
Este clar că a fost Georgia în 2008, a urmat Ucraina în 2014 şi orice om politic, ca şi orice strateg militar trebuie să-şi pună întrebarea ce sau cine urmează? Că o fi Transnistria, că o fi Transnistria şi Republica Moldova, că urmează regiunea de sud a Ucrainei, de la Crimeea către Odessa şi spre gurile Dunării până la Braţul Chilia, sunt întrebări pe care oricine poate să şi le pună, în lipsa unor declaraţii şi atitudini ferme ale Federaţiei Ruse. Impredictibilitatea Federaţiei Ruse ne obligă să analizăm variante, dar şi posibilităţi de reacţie.
Nu în ultimul rând, cu ocazia bilanţului, am subliniat că, deşi ultimii ani, ani de criză, au redus consistent bugetele militare, nu putem să nu observăm că se apropie de finalizare programul Piranha, care a adus maşini de luptă moderne în Armata Română, nu putem să nu observăm că programul de reabilitare şi modernizare a avionicii avioanelor C130 s-a realizat, nu putem să nu observăm că programul Spartan, prin care s-au achiziţionat avioane de transport trupe este la ultimul avion care trebuie să mai intre din acest program, nu putem să nu observăm alte programe de modernizare a capacităţii de luptă a Armatei şi modernizările care s-au făcut deja la fregate şi paşii următori sau să nu observăm că s-au făcut deja plăţi pentru avionul multirol, un avion care va spori mult capacitatea de apărare a spaţiului aerian al României.
Aş spune că, pentru mine, Armata se încadrează într-un calificativ dintre bine şi foarte bine, este undeva între cele două calificative, cu o apropiere mai mare către foarte bine, în raport cu resursele pe care Armata le-a avut. Dacă i-am fi dat mai multă resursă, cu certitudine, calificativul ar fi fost foarte bine. Apelul meu, cu ocazia bilanţului, a fost ca, resursa, atât cât este, să fie utilizată pe priorităţile majore, de creştere a capacităţii de reacţie a Armatei Române. Vă mulţumesc. Vă doresc o zi bună şi foarte bună. La revedere.”
Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa:
„Sunt deosebit de satisfăcut că la bilanţul Ministerului Apărării Naţionale au fost prezenţi toţi reprezentanţii instituţiilor importante ale statului român care au atribuţii în securitatea naţională şi apreciez în mod deosebit prezenţa preşedintelui României şi a primul ministru”, a spus Duşa.
„În acești 10 ani de când țara noastră a aderat la NATO, militarii români au adus cinste și demnitate României. Programul de guvernare în perioada 2012-2016 și-a propus să asigure elementele de continuitate strategică, pe coordonatele NATO și ale Uniunii Europene, ale parteneriatelor strategice pe care noi le avem cu SUA”, a spus Mircea Dușa.
„O problemă deosebită în toată această perioadă vizavi de transformarea armatei, de alocarea fondurilor bugetare pentru modernizarea ei, în anul 2013, conform strategiei adoptate în CSAT a început alocarea într-un ritm mai susținut a fondurilor spre bugetul MAPN și am elaborat în acest program de modernizare a armatei pe perioada 2012-2016 și, în perspectivă, până în anul 2022, astfel încât elementele de modernizare și restructurare a armatei să fie compatibile cu cele ale NATO”, a mai declarat ministrul Dușa.
„Suntem la câteva zile de un eveniment deosebit, se împlinesc 10 ani de când România a intrat în NATO, o realizare deosebită a României în 2004 când a fost primită în NATO, stat cu drepturi depline. „În aceşti 10 ani, peste 40.000 de militari au fost rotiţi, în teatrele de operaţii, peste 120 de militari au comandat structuri în teatrele de operaţii şi peste 800 de militari au făcut parte din structurile de comandă a comandamentelor UE şi NATO activitatea desfăşurată de militarii români, de Armata Română, fiind una apreciată pe toate meridianele globului”, a afirmat Duşa.
De pe ziuanews.ro aflam si declaratiile primului ministru Ponta la bilantul MApN: „Moş Crăciun cu sacul gol”
„Cred realmente că MApN este locul în care politica este mai puţin importantă şi interesele legitime ale ţării sunt cele fundamentale. N-am mai avut ocazia de foarte mult timp să vorbesc atâta cu preşedintele ţării, aşa încât ar trebui să faceţi bilanţul cât mai des.
Cred că e semnul cel mai important, acela că atunci când vorbim de armată disputele politice trebuie să înceteze, că avem interese şi obiective fundamentale, pe care le susţinem toate generaţiile de politicieni şi, din acest punct de vedere, vreau să reamintesc faptul că astăzi, mai mult ca niciodată, ne dăm seama câtă dreptate au avut acei lideri politici din anii ’97-2004, care au susţinut integrarea României în NATO. Atunci, cel puţin pentru o generaţie mai nouă, cum eram eu, nu era destul de clar ce pericole pot fi pentru România, de ce e atât de important să fim în NATO. S-a dovedit în aceşti ani că a fost o decizie fundamentală, o decizie corectă, şi că iată, în momente atât de tensionate cum sunt cele din acest an, 2014, apartenenţa noastră şi capacitatea României de a fi un partener viabil, un partener puternic în cadrul NATO este fundamentală şi este extrem de importantă pentru societatea românească în ansamblu.
Vreau să vă mulţumesc (…) pentru activitate desfăşurată în anul 2013 dar, practic, şi pentru toţi aceşti 10 ani în care aţi fost militari NATO şi aţi servit interesele Românie cu cinste şi cu onoare. Să spun că efortul pe care l-aţi făcut în misiunile din ţară, din afara ţării, dar şi în misiunile cu caracter nemilitar (…), vreau să vă mulţumesc pentru toate aceste activităţi şi să vă urez ca în 2014 să activaţi la acelaşi nivel.
Evident, particip la cât mai multe bilanţuri ale instituţiilor fundamentale ale ţării, şi uneori mă simt aşa, ca Moş Crăciun cu sacul gol.. Toată lumea spune trebuie să mărim bugetele, eu ştiu cât de micuţ e acel sac din care trebuie să împart. Însă vreau să spun un lucru fundamental, că ştiu că rolul Armatei Române, al MApN, poate fi la înălţimea dorinţelor şi aşteptărilor noastre, dacă există şi un sprijin financiar pe termen mediu şi lung, nu doar lucruri punctuale. Îi spuneam preşedintelui că primul trimestru al anului deja am plătit rata pentru avioanele multirol. (…) Dar nu înseamnă că întreaga Armată Română merge în direcţia pe care o dorim cu toţii.
Cred însă că mesajul principal, acela de a avea (…) în 2014 un buget mai mare faţă de 2013 este mesajul corect, şi vreau să vă asigur (…) că în 2015 MApN, Armata Română, vor avea în mod sigur un buget puţin mai mare decât în 2014. NU vreau să vă spun cu cât, spun doar că nu se taie ci se dă. Acesta este lucrul cel mai important.
Încă o dată, vă mulţumesc pentru întreaga activitate, vă urez mult succes şi vă spun din partea unui civil, care a făcut armata, e adevărat, dar pe o perioadă destul de scurtă… De altfel, mulţi dintre membrii Guvernului , fiind mai tineri decât mine, nici n-au făcut armata şi mă gândeam, dacă nu cumva, ca să fi membru al Guvernului sau într-o funcţie importantă ar trebui să ai măcar experienţa minimă de şase luni pe care am avut-o eu … Dar vreau să vă spun din poziţia de prim-ministru că am tot respectul, toată deschiderea pentru lucrurile importante pe care dvs. le faceţi pentru ţară şi sper ca de fiecare dată anul care vine să fie un pic mai bun decât cel care a trecut. Vă mulţumesc şi mult succes!”.
Cam asta a fost bilantul MApN. Eu ca cetatean roman prin ale carui vene curge sange kaki, vreau sa atrag atentia domnului presedinte ca exista si calificativul ”exceptional” pe care militarii nu l-au primit doar datorita ciurdei politice care nu-i aloca bugetul necesar. Ca sa ma exprim ”plastic”, nu poti sa faci din cacat bici si sa mai si plesneasca. Ii reamintesc doar faptul ca in ultima luna, doi militari romani au fost declarati ”EROUL ZILEI” intr-un teatru de operatii unde activeaza aproape o suta de mii de militari din toate tarile membre NATO. Asta cred ca spune ceva…..
Primului ministru vreau sa-i transmit ca sacul la care facea referire nu este gol, el este doar golit permanent. Daca va face ceva pentru a stopa frauda si furaciunea de la toate nivelele, va avea suficienti bani pentru toate domeniile, nu doar pentru armata.
Ministrului Dusa ii recomand sa fie aproape de militari asa cum a facut-o pana acum, sa ia deciziile personal asa cum ii dicteaza constiinta, sa ia cunostinta de conditia sociala a militarului roman aflata in cadere libera de cativa ani, sa stopeze deprofesionalizarea armatei prin accederea in categoria sociala a cadrelor militare a nepotilor, nepoatelor si a altor …..Exista scoli militare pentru doritori.
Adevaratilor militari le doresc multa sanatate si putere de munca. Ei si-au facut si isi fac datoria indiferent unde sunt trimisi, indiferent de misiune, indiferent de conditii. Cetatenii romani stiu asta si ii iubesc. Toate sondajele de opinie reflecta aceasta iubire, nu o spun eu.
Cred ca recomandarile pe care le faceti demnitarilor respectivi sint mult prea optimiste ! Sint prea optimiste deoarece nu ati inteles cele spuse de respectivii .
Adresarea facuta primului demnitar nu are sens , pe el interesindu-l numai achizitiile generatoare de comision .
Adresarea facuta celui de-al doilea demnitar nu are sens , acesta spunind clar „Sintem membri NATO , ne va apara NATO , nu am de unde sa va dau resurse !” .
Adresarea facuta celui de-al treilea demnitar nu are sens , acesta fiind doar de decor la conducerea ministerului . Ministerul este condus , prin avizele (aprobarile) pe care le da , de catre gropea .