Gabriel Oprea, fostul ministru al Apărării Naționale a prezentat, astăzi,la sediul mApN, bilanțul instituției pe care o paraseste.
Pe timpul prezentarii bilantului, Oprea a atins puncte sensibile din timpul sefiei domniei sale la MApN, referindu-se atat la bugetul de austeritate impus de guvern, cat si la pensiile militare a caror recalculare s-a facut pe timpul mandatului sau.
”Au fost ani în care criza economică globală a adus provocări fără precedent pentru MApNe. Armata a trebuit să-şi îndeplinească obiectivele şi misiunile având la dispoziţie un buget de avarie, cu mult mai mic decât cel necesar şi cu mult mai mic faţă de angajamentele luate de România în faţa partenerilor din NATO.
Prima şi cea mai importantă reuşită este aceea că, în ciuda dificultăţilor, Armata şi-a făcut datoria cu seriozitate şi cu devotament. Militarii noştri nu doar că au continuat să execute misiuni în teatrele de operaţii din afara ţării, dar şi-au sporit participarea, dovedind astfel că România este un furnizor de securitate la nivel global şi, ceea ce este mai important, este un partener de încredere”, a spus ministrul Oprea.
„Recalcularea pensiilor militare, una dintre măsurile pentru care am depus cele mai consistente eforturi. Astăzi, peste 92% din pensiile militare. Sunt peste 72.000 de oameni care beneifiziază de aceste creșteri. Militarii sunt o categorie de oameni aparte. Își asigură o carieră plină de privațiuni și dificultăți. Primele variante ale legii propuse de Ministerul Muncii arătau o medie a scăderilor de 50%. Am cerut un sistem corect și am reușit să impun un alt sistem de calcul al pensiilor militare”.
„Am pus obiectivele ministeriale deasupra celor politice. Mi-am pus demisia pe masa Guvernului pentru a apăra drepturile militarilor, opunându-mă practic, în interiorul coaliţiei, unor decizii ale Guvernului din care am făcut parte. Am utilizat toate argumentele, inclusiv cele politice, în discuţiile cu Guvernul şi coaliţia în privinţa rolului şi locului Armatei şi al militarilor în societatea românească şi pentru respectarea drepturilor acestora”, a mai afirmat Oprea.
La bilant, Oprea a mai amintit si de parteneriatele cu Ministerul Dezvoltarii pentru constructia de locuinte in regim ANL, precizand ca MApN va primi 9.500 de locuințe în sistem ANL, numărul cererilor ridicându-se, în acest moment, la 10.000. Cate din aceste proiecte au inceput, cate sunt in curs de finalizare si cati militari beneficiaza in urma acestor proiecte……..greu de spus.
Despre MApN sub conducerea ministrului Oprea, despre zecile de functii de colonei scoase din maneca, despre sutele de ofiteri si subofiteri treziti peste noapte cu grade pe umeri, despre generalii politizati pana-n maduva oaselor probabil se vor mai scrie multe randuri in presa din Romania, mai ales dupa ce show-ul va fi expus pe la instante.
Ceea ce este pacat, este faptul ca o institutie nepartinica, apolitica si menita sprijinului acestui popor ce ii acorda toata increderea, este atrasa in jocurile politice de diferiti ministrii.
Realizarile pe care le tot flutura si cu care se impaunezamereu domnul Oprea, sunt pentru un om normal un motiv de rusine, rusine care desigur acestui domn ii este straina. A determinat distrugerea unui sistem de pensii pentru militari care a exixtatde cand este armata. Noul sistem si pensiile instituite de acesta sunt in fond un furt, nu este posibil ca la vechimi egale si cotizatii egale militarii sa aiba pensii de 5,6 ori mai mari decat civilii in baza aceleasi legi. Nu este posibil ca un militar pensionar sa aiba pensia mai mare de 2,3 ori decat solda unui activ la grade egale, nu se poate ca pensia unui militar sa fie redusa. Si acestea sunt doar cateva enormitati ele recalcularii de care domnul Oprea este atat de mandru. Ar trebuii sa-si reanalizeze „realizarile” si poate sa va rusina totusi de ele retroactiv.