„Am avut ocazia, în numeroase rânduri, în diferite capacităţi instituţionale, să-i cunosc pe mulţi dintre cei care astăzi se află în această sală şi le-am apreciat întotdeauna seriozitatea, devotamentul, înţelegerea, faptul că au ştiut, asumându-şi privaţiuni, asumându-şi riscuri, să facă în aşa fel încât haina pe care o poartă să fie încărcată de demnitate, reprezentându-şi şi ţara, reprezentându-şi şi familia profesională”, a spus primul ministru al României, unul dintre participantii la activitatea de evaluare a MApN pe anul 2011.
Facand referire la eforturile depuse de minister in anumite situatii de criza, premierul a spus:
„Aţi participat la acţiunea de evacuare a cetăţenilor români din Libia; este, într-adevăr, una dintre cele mai ample acţiuni la care Armata Română a participat în ultimii 50 de ani şi pentru toate acestea meritaţi aprecierea noastră”.
Din discursul primului ministru, a reieșit că România va participa în continuare la lupta împotriva terorismului și participarea la operaţiunile din Afganistan. ”Pentru a îndeplini toate aceste obiective, şi în 2012, este nevoie de implicarea fiecăruia dintre dumneavoastră. Până însă să fiţi cei mai buni ambasadori ai României, pentru mine sunteţi cetăţeni patrioţi, iar exemplul pe care-l daţi merită multiplicat în ansamblul naţiunii române. Aţi dovedit în nenumărate ocazii că ştiţi să ajungeţi la înălţimea aşteptărilor acestui guvern, ale guvernelor anterioare, ale tuturor celor care se uită către dumneavoastră ştiind că sunt în siguranţă. Aţi făcut acest lucru cu preţul unor aspre jertfe. Gândul meu şi al colegilor mei de guvern se îndreaptă către familiile care au pierdut pe cineva drag şi sunt convins că aceste pierderi nu au fost câtuşi de puţin inutile” a conchis premierul Ungureanu.
Prezent la activitatea de evaluare, fostul ministru al Apararii Teodor Melescanu, presedinte al Comisiei de aparare din Senat, a declarat, ca armata are nevoie sa ramana in afara politicii, fiind o „institutie nationala care nu depinde de alternativa la guvernare”.
„Suntem constienti ca eforturile dumneavoastra au fost deosebite, le cunoastem si din activitatea comisiilor noastre si stim foarte bine ca s-a ajuns, totusi, la un moment in care eforturile de a acoperi operatiunile in strainatate cu cele privind pastrarea, dezvoltarea capacitatii operationale a Armatei Romane au ajuns la un punct destul de jos, pe care nu m-as sfii sa-l calific drept aproape de cota de avarie. Este evident ca foarte multe din programele pe care le aveti sunt programe, mai degraba, la nivel conceptual si pe hartie si nu dispun de baza materiala a realizarii lor”, a spus Melescanu.
„Armata are nevoie sa aiba foarte clare misiunile pentru care este responsabila, are nevoie de mijloacele financiare pentru a putea realiza aceste misiuni si are, mai ales, nevoie pentru a ramane ceea ce a fost intotdeauna in constiinta nationala, are nevoie sa ramana in continuare in afara politicii. Armata este o institutie nationala care nu depinde de alternativa la guvernare”, a spus senatorul.Teodor Melescanu a subliniat ca militarii trebuie sa aiba „o singura politica, respectiv politica nationala a Romaniei”.
La randul sau, presedintele Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala a Camerei Deputatilor, Costica Canacheu, a declarat ca desi are multe neajunsuri, armata romana si-a indeplinit cu succes misiunile.
„Sunt inca neajunsuri, nu numai de ordin material, financiar. Dar aceste neajunsuri sunt gestionate, cunoscute si nu pot influenta capacitatea si capabilitatea Armatei de a raspunde la toate misiunile si la misiuni care nu tin de atributiile constante, directe ale Armatei, asa cum s-a intamplat in aceasta iarna. Pentru felul in care am colaborat in 2011, pentru felul in care v-ati indeplinit misiunile in tara si in strainatate, felicitarile noastre, de la comisia de aparare, ordine publica si siguranta nationala”, a spus Canacheu.
„În urmă cu 26 de luni am preluat conducerea MApN într-un context deosebit de dificil, de criză economică mondială. Bugetele pe care ţara le-a putut asigura armatei, în toată această perioadă, au fost de avarie. Nici anul 2011 nu a făcut excepţie. Armata României a străbătut un an dificil, aşa cum a fost pentru toţi românii. L-am parcurs însă cu fruntea sus şi cu dorinţa fermă de a îndeplini obiectivele asumate în faţa cetăţenilor ţării şi în faţa aliaţilor noştri. Am reuşit, cu chibzuinţă, cu pricepere şi cu respect permanent faţă de români, să ne administrăm eficient şi transparent resursele. Meritele pentru aceste rezultate nu aparţin unei singure persoane, ci unei întregi echipe. Această echipă este formată din oameni competenţi şi serioşi, oameni care pun interesul naţional deasupra interesului personal”, a spus ministrul apararii Oprea la şedinţa de autoevaluare a MApN.
Referindu-se la oameni, ministrul a spus:
„Oamenii au nevoie de respect şi de o perspectivă clară în carieră. Armata este cea mai reformată instituţie a statului român. Am declarat în repetate rânduri că niciun om nu va pleca din Armată. Şi acest principiu rămâne valabil. Este un lucru extrem de important, mai ales în contextul economic deosebit de greu pe care îl traversează ţara şi întreaga lume şi când păstrarea locului de muncă este vitală. Armata României a dat în anul 2011 şi continuă să dea şi în această iarnă grea din 2012 un exemplu de disciplină şi profesionalism, dar şi de solidaritate. Este un exemplu pe care mi-aş dori să-l urmeze întreaga societate, pentru că – aşa cum am văzut în toată istoria noastră – dacă suntem uniţi şi dacă muncim împreună, noi, românii, reuşim să depăşim cele mai grele momente şi cele mai mari încercări”.
Cat de tare umplu aceste vorbe buzunarele militarilor si cate rate pot plati acestia cu vorbele goale, nu intereseaza pe nimeni. Au fost reduse salarii, au fost reduse norme de hrana, militarii cu grade inferioare ajungand in aceste vremuri sa fie cu salariile in limita de jos a societatii. Vorba multa si demagogia nu tin nici de foame si nici nu achita rate. Ca nu va pleca nici-un om din sistem, este ceva normal, pentru ca sistemul are nevoie de oameni, oameni ce nu se inghesuie prea tare sa-i umple randurile. Oamenii pleaca in schimb, prin demisii catre zone unde munca este platita la adevarata valoare. Ministerul a pierdut si pierde in permanenta adevarati profesionisti datorita salariilor de mizerie oferite dupa 4-5 ani de scoli militare si de privatiuni de neimaginat pentru un civil. Filiera indirecta, este si ea una din motivele pentru care alte zeci de tineri ofiteri parasesc sistemul. Pierdem valori castigate in ani, pentru nonvalori create in cateva luni.
Poate si acesta este unul din punctele ce trebuiau atinse de ministru……poate.
Seful Statului Major General al Armatei Romane, generalul Stefan Danila, a declarat, luni, ca, desi rata de asigurare cu echipamente militare esentiale la nivelul Armatei este de aproximativ 90%, multe dintre echipamente au performante reduse, uzate fizic si moral.
El a prezentat si date despre echipamentele din dotarea armatei a caror vechime este mai mare de 20 de ani.
“Avem in inzestrare, cu o vechime mai mare de 20 de ani, 87% din tancuri, 100% avioane de lupta, 50% din avioane de transport si 84% din navele de lupta”, a spus el.
Danila a adaugat ca “gradul de operabilitate la diferitele categorii de echipamente existente s-a situat intre 32 % la avioanele de lupta si 95% la artileria terestra”.
El a mentionat insa ca in Afganistan situatia este una mai buna datorita utilizarii de echipamente imprumutate de la fortele americane.
“In teatrul de operatii din Afganistan misiunile specifice se executa in principal cu echipamente de lupta primite in folosinta temporara de la partenerul american. Starea tehnica a acestora se prezinta mai bine – 85% la blindate si 100% la autovehicule”, a spus Danila.