Din semestrul al doilea al anului viitor, Fortele Aeriene nu vor mai dispune de un astfel de sistem de cercetare
Ultimul avion fara pilot de care mai dispun Fortele Aeriene Romane a finalizat procesul de revitalizare si a fost trimis pentru a sprijini actiunile mili tarilor romani in Afganistan. El mai poate functiona aproximativ un an, dupa care Armata Romana nu va mai dispune de astfel de sisteme pentru protectia trupelor.
Romania mai dispune de doua sisteme de avion fara pilot impreuna cu sistemele de comunicatii, dar unul dintre ele va fi folosit pentru a furniza piese de schimb pentru celalalt. „Sistemul UAV (Unmanned Aerial Vehicle – n.r.) va func tiuna pana in semestrul II din 2011, iar piesele de schimb vor fi asigurate de la celalalt sistem existent in dotare”, se arata in ras punsul minis tru lui Apararii la o inter pelare facuta de deputatul PSD Florin Paslaru referitoare la situatia dotarii cu UAV a Fortelor Aeriene Romane.
Din aceeasi categorie
» EADS vrea sa-si extinda afacerile din Romania
» Familiile militarilor morti la Tuzla isi cauta dreptatea in instanta
» Ministerul Economiei scoate la vanzare si industria de aparare
» Militari ai Divizionului Rachete Navale, mutilati in timpul unui exercitiu
» Americanii transforma 126 de F16 scoase din serviciu in avioane fara pilot
Achizitia de UAV-uri de catre Armata Romana a inceput in 1998, cand au fost cumparate sase aparate si un sistem de comunicatii. Ulterior, pana in 2001 au mai fost achizitionate inca sase aparate cu tot cu sistemul de comunicatii. Totusi, pana sa fie completat lotul de 12, am pierdut unul dintre aparate asa ca maximul flotei a fost de 11. A fost ales avionul fara pilot de cercetare Shadow 600, de fabricatie americana. In anul 2007 au mai ramas cinci aparate, celelalte fiind distruse sau doborate de insurgenti in Irak. Apoi au fost reparate unele cu piese de la alte aparate, pana au ramas doua.
Avand in vedere ca din semestrul II nu vom mai avea niciun UAV, se pune tot mai acut problema achi zitionarii unora noi, pentru a asigura pro tectia trupelor noas tre in teatrele de operatiuni.
„Noi trebuie sa acor dam o mare aten tie avioanelor fara pilot, care asigura observarea aeriana si informatiile necesare protejarii trupelor noastre. Din datele pe care le cunosc, Romania are nevoie rapid de o achizitie de avioane fara pilot. Sumele nu sunt foarte mari comparativ cu cele pentru fregate. Cu aproximativ 25-30 de milioane de euro, Romania isi poate rezolva problema avioanelor fara pilot, foarte necesare pentru trupele in teatru. Cu acesti bani am putea lua 8, 9, 12 bucati si cu sistemele de comu nicatie.
Din punctul meu de vedere, este vital pentru Romania si pentru soldatii care lupta sa aiba protectia asigurata“, ne-a declarat George Scutaru, vicepresedintele Comisiei de aparare din Camera Depu tatilor. In raspunsul sau la interpelarea deputatului PSD, ministrul Apararii, Gabriel Oprea, admite ca avem nevoie de astfel de sisteme, dar spune ca tara noastra nu are in plan o astfel de achizitie. „La ora actuala, Romania nu are in de ru lare programe de dezvoltare-productie a unor sisteme tactice, insa situatia existenta in teatrele de operatii impune asigurarea, in timpul cel mai scurt, a unei asemenea capabilitati, ca suport infor mational necesar, care sa execute misiuni specifice in teatrul de operatiuni Afga nistan incepand cu semestrul II 2011”.
Centru NATO de pregatire a operatorilor sistemelor UAV
Dupa inaugurarea bazei militare permanente de la Mihail Kogalniceanu, acum se contureaza tot mai clar posibilitatea ca Romania sa gazduiasca al doilea centru de instruire si antrenament al operatorilor avioanelor fara pilot din Europa, dupa Germania. Masura s-a impus datorita extinderii rapide a flotei de avioane fara pilot in Europa, motiv pentru care Armata americana a anuntat ca este in cautarea unor noi zone de antrenament pe continent.
Operatorii avioanelor fara pilot nu vor mai fi trimisi in Statele Unite ale Ame ricii pentru a se antrena, econo mi sindu-se astfel timp si bani. Ofiterul Jonathan Daniels, oficial al US Army, a declarat ca militarii care dirijeaza avioanele fara pilot Raven trebuie sa calatoreasca, in prezent, pana in SUA pentru a fi instruiti, dar ca situatia se va schimba in lunile care urmeaza. Oficialii Armatei americane au anuntat ca intentioneaza sa obtina autorizatie de zbor pentru avioanele fara pilot Raven in Romania si, posibil, Bulgaria, intrucat in Europa exista restrictii de zbor care limiteaza folosirea acestor aparate in poligoane. Pana cand va fi inaugurat un centru de instructie in Romania, primul curs de acest tip va fi organizat, in luna iunie, in poligonul din Grafenwöhr, in estul Germaniei. O sursa din cadrul fortelor americane a declarat ca tara noastra are un atuu de necontestat in fata Germaniei: clima mai blanda care permite efectuarea antrenamentelor cel putin sapte luni pe an. Oficialii US Army au anuntat ca, cel putin pentru inceput, operatorii de avioane fara pilot Hunter si Shadow vor continua sa mearga la Fort Huachuca, in Arizona. Nici nu a fost facut bine acest anunt ca in Romania au si inceput sa se faca supozitii cu privire la zona in care va fi amenajat centrul de antrenament al operatorilor avioanelor fara pilot. Surse din cadrul Armatei sustin ca americanii se vor orienta, mai mult ca sigur, spre Dobrogea sau spre o locatie din Campia Romana, apropiata de baza militara de la Kogalniceanu, unde US Army si-a fixat deja cartierul general. Surse militare sustin ca in acest an pregatirea se va face in Germania, dar ca in 2011 se va cauta o alta locatie care ar putea fi tara noastra daca autorizatiile ies la timp.
Sursa: financiarul.com