marți, octombrie 15, 2024
AcasăActualitate militaraArma secreta a talibanilor: IED-ul

Arma secreta a talibanilor: IED-ul

Toate pierderile Armatei Române în Afganistan, inclusiv cei doi eroi bistriţeni, sublocotenenţii (p.m) Marius Florin Sfecheş şi Cristian-Petru Filip, au fost cauzate de aşa-numitele IED-uri (dispozitiv exploziv improvizat). În limbaj popular este cunoscută ca bomba de pe marginea drumului.

Este un dispozitiv exploziv construit artizanal şi utilizat în alte moduri decât cele obişnuite De cele mai multe ori este confecţionat din explozivi militari convenţionali, de obicei proiectile de artilerie de diferite calibre la care se ataşează un detonator. IED-urile sunt utilizate în acţiuni teroriste, dar şi în acţiuni de război neconvenţional, în special în războiul de gherilă şi acţiuni de comando. În perioada 2003-2010, în timpul războiului din Irak , IED-urile au fost folosite pe scară largă împotriva forţelor alianţei conduse de SUA, cauzând aproximativ 60% din decesele coaliţiei din Irak. În Afganistan folosirea acestor dispozitive de către grupurile insurgente ale talibanilor, a cauzat până în prezent peste 70% din pierderile umane ale forţelor internaţionale. Armata Română a pierdut în teatrele de operaţiuni din Afganistan 17 militari.
IED versus HUMWEE

Termenul IED a fost folosit pentru prima dată de către Armata Britanică în 1970, în urma utilizării de către IRA a unor bombe fabricate din îngrăşăminte chimice agricole, azotat de amoniu în special, amestecat cu rumeguş şi motorină la care era adăugat o anumită cantitate de Semtex pentru creşterea puterii explozive. Erau controlate de la distanţă, explozia fiind declanşată electric. IED-ul este la urma urmei o bombă fabricată artizanal care încorporează materiale distructive letale, concepute pentru neutralizarea forţei vii a inamicului sau distrugerea tehnicii de luptă.

Un IED este format dintr-o încărcătură explozivă, un detonator şi un sistem de iniţiere, care constă dintr-un mecanism care initiaza sarcina electrica care declanseaza explozia. Este proiectat pentru utilizarea în raport cu obiectivul vizat, mijloace blindate, sau personal.

Asupra patrulei Batalionului 812, aflată în misiune în data de 1 octombrie, 2010, la orele 10.20 a fost folosit un IED de mare putere, probabil de câteva sute de kilograme. Iniţial atât în Irak cât şi în Afganistan, pentru protecţia militarilor aflaţi în misiune, Armata Română a folosit TAB-ul 77, dar puterea dispozitivelor explozive folosite de talibani le-a făcut ineficiente, fiind înlocuite de autoturismul tip al armatei americane, celebru HUMVEE. Motivul a fost protecţia scăzută oferită de acest mijloc de transport blindat, în special podeaua autovehicolului. De cele mai multe ori IED-ul este declanşat în momentul când mijlocul de transport trece peste acesta, efectul fiind de fiecare dată devastator, distrugând mijlocul de transport blindat, dar şi omorând sau rănind militarii din acesta. Este cea ce s-a întâmplat în acea zi fatidică de 1 octombrie. Autovehicolul blindat, de tip Humvee, din patrula formată din alte două maşini de acelaşi tip, din echipajul căreia faceau parte sublocotenenţii (p.m) Marius Florin Sfecheş şi Cristian-Petru Filip şi plutonierul Vasile Zbâncă, a trecut cu roata din stânga spate, peste un IED de mare putere. Detonarea acestuia s-a făcut, după toate probabilităţile prin intermediul unui semnal trimis printr-un telefon mobil, care a fost declanşat în momentul în care Humvee-ul a încălecat IED-ul. În dotarea tehnică a echipajelor care pleacă în misiuni de patrulare, există dispozitive de bruiere a semnalelor radio folosite pentru declanşarea exploziei IED-urilor, da se pare ineficiente asupra semnalelor transmise prin intermediul unui telefon mobil.

Un militar, din Humvee-ul aflat în spatele blindatului care a sărit în aer, soldatul Ioan M. a văzut practic momentul declanşării exploziei IED-ului şi efectele acesteia. În momentele imediat următoare au fost puse în aplicare procedurile de actiune în asemenea situaţii. A fost asigurat perimetrul şi s-a trecut la limitarea efectelor deflgraţiei. Din păcate pentru cei doi militari bistriţeni, Marius Florin Sfecheş şi Cristian-Petru Filip, a fost prea târziu, explozia omorându-i pe loc. În câteva minute la locul incidentului a sosit un elicopter de salvare medicală al armatei americane, care l-a extras pe caporalul Vasile Zbâncă, rănit, şi l-a transportat la cel mai apropiat spital militar american din zonă. Ulterior acesta a fost transportat la un spital similar din Germania, starea acestuia fiind stabilă.

talibani

Sursa: bistritaonline.ro

RELATED ARTICLES

5 COMENTARII

  1. […] Dispozitivele explozive improvizate (DEI sau IED), sunt armele preferate de talibani pentru atacurile asupra fortelor de asistenta si securitate (ISAF) din Afganistan intrucat pot fi manevrate cu usurinta de la distanta, prin radiocomanda sau fir. […]

  2. […] de doua luni, un nou militar este ranit de suflul exploziei unui dispozitiv exploziv improvizat (IED). Caporalul Angel-Paul Ilovan din Batalionul 812 Manevră “Şoimii Carpaţilor”, aflat […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE