sâmbătă, septembrie 7, 2024
AcasăForte aeriene85% din echipamentele de care dispun militarii sunt bune de dat la...

85% din echipamentele de care dispun militarii sunt bune de dat la fier vechi

Ministerul Apararii Nationale a reusit, in ultimii ani, o contraperformanta greu de egalat. Institutia a primit in 2010, pentru al doilea an consecutiv, o cota de doar 1,38% din PIB, in conditiile in care, potrivit angajamentelor asumate fata de NATO, Armata avea nevoie de un buget anual de 2,38% din PIB pentru modernizare si cumparare de tehnica militara. In aceste conditii, tara noastra nu a dus la bun sfarsit niciunul dintre cele sase programe de inzestrare strategica aferente tuturor categoriilor de forte ale Armatei.

Armata romana a ajuns sa fie cenusareasa NATO, iar militarii nostri plecati in misiuni sa stea la mila aliatilor atunci cand vine vorba de echipament si arme. Motivul? Ministerul Apararii Na tionale nu a reusit sa duca la indeplinire niciunul dintre cele sase programe de inzestrare asumate in fata Aliantei Nord Atlantice si care, inainte de toate, sunt mai mult decat necesare pentru secu ritatea militarilor romani. Lipsa banilor este principalul motiv al acestui esec, acestui neajuns alaturandu-i-se si alte probleme, printre care mai multe scan daluri izbucnite pe seama modului de organizare a unor licitatii si de atribuire a contractelor. In plus, tensiunile de pe scena politica au contribuit din plin la accentuarea problemelor generate de criza guvernamentala.
Programele de inzestrare ar fi trebuit sa fie demarate in 2006

Programele de inzestrare, despre care nici oficialii nu isi mai amintesc cu exactitate ce prevedeau, trebuiau sa fie demarate inca din 2006, dar au fost amanate de la un an la altul. Daca graficul initial de achizitie ar fi fost respectat, Fortele Aeriene trebuiau sa aiba in acest moment 48 de avioane multirol si patru sisteme de rachete sol-aer cu raza mare de actiune.
Fortele Terestre ar fi trebuit sa se mandreasca cu 837 de transportoare blindate pentru trupe 8×8 si 4×4 si cu 2.842 de autotu risme blindate si neblindate, in timp ce Fortele Navale aveau promise patru corvete multi func tionale si patru vana toare de mine. Fostul ministru al Apararii, Teodor Melescanu, estima ca pentru toate aceste programe de inzes trare MApN ar fi avut nevoie de apro ximativ 15 miliarde de euro. In timp ce oficialii ministerului nici nu mai aduc in discutie aceste programe, pe surse am aflat ca toate cele sase programe de inzestrare nu au depasit nici macar faza intocmirii documentatiei. De altfel, Gabriel Oprea, ministrul Apararii, decla ra in urma cu cateva luni, cu ocazia depunerii Bilantului MApN, ca „planu rile si programele de inzestrare au suferit modificari in ceea ce priveste termenele de realizare” si ca, anul trecut, reprezen tantii ministerului nu au facut altceva in afara de a elabora documen tele de fundamentare a programelor. Conduce rea Ministerului Apararii Nationale a intocmit o „Conceptie de inzestrare cu sisteme si echipamente majore” esalo nata pentru perioada anilor 2006-2025, si a ajuns la concluzia ca 85% din echipa mentele militare au resursa de viata depasita.

Citeste tot articolul aici

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE