La 1 decembrie 1918, Adunarea Națională de la Alba Iulia, constituită din 1228 delegați, și sprijinită de peste 100.000 de persoane adunate la eveniment din toate colțurile Ardealului și Banatului, a adoptat o Rezoluțiune care consfințește unirea tuturor românilor din Transilvania și întreg Banatul (cuprins între râurile Mureș, Tisa și Dunăre) cu România.
Legea Unirii a fost ratificată prin Decretul-Lege No. 3631 din 11 decembrie 1918 de către regele Ferdinand I și votată de Adunarea Deputaților în ședința din 29 decembrie 1919, în unanimitate.
Rezoluția Unirii e citită de Vasile Goldiș la Alba Iulia, 1 decembrie 1918: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.”
Programul manifestarilor de 1 Decembrie: ceremonii militare, fanfara militara, mancare si voie buna
In toata tara se vor desfasura ceremonii militare si depuneri de coroane de flori, reprezentanţii Armatei României participand , la solicitarea autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea acestor activitati.
In Bucuresti, sărbătoarea începe dimineata devreme , la ora 08.00 cu un ceremonial militar şi religios de depunere de coroane de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol.
Pentru cei mici si nu numai, parada militara din acest an, la care participa peste 1500 de militari conform MApN, ofera privirii ceea ce este mai bun si mai nou in materie de tehnica militara. Daca nu ati vazut de aproape un tanc, acum aveti cea mai buna ocazie, pentru ca Arcul de Triumf va tremura in ritm de senile…..
Pe linie militara, manifestarile au urmatorul program:
Ora 11.00: parada militară de Ziua Naţională, pe Şos. Kiseleff până la Arcul de Triumf;
Ora 12.00: parada militară, demonstraţii de luptă în faţa Primăriei sectorului 2;
Ora 12.30: concerte muzică de fanfară în Parcurile Drumul Taberei şi Crângaşi;
Ora 17.40: ceremonial militar, program cântece ostăşeşti şi retragerea cu torţe a militarilor din cadrul Regimentului 30 Garda, în faţa Palatului Cercului Militar.
Si in plan civil, maine au loc o serie de manifestari:
Ora 9.00: maratonul Reîntregirii Neamului Românesc, Parcul Al.I. Cuza, taxă înscriere 50 de lei;
Ora 10.00: deschiderea patinoarelor din Parcurile Cişmigiu, Tineretului şi Herăstrău;
Ora 12.30: masă gratuită de Ziua Naţională în Piaţa Chilia Veche şi în Parcurile Drumul Taberei şi Crângaşi;
Ora 14.30: masă ostăşească (fasole cu costiţă şi ţuică) gratuită în faţa Primăriei sectorului 2.
În cluburi, probabil pe ritmuri house, avem cateva manifestari dedicate zilei nationale, macar cu numele:
Ora 22.00: petrecere „Deşteaptă-te române”, Club A (str. Blănari nr. 14), intrare liberă;
Ora 22.00: Petrecere „Distrează-te române”, Club Expirat (str. Brezoianu nr. 4), intrare liberă;
Ora 22.00: Soundsystem Party cu Pacha Man, Club B52 (str. 11 Iunie nr. 50);
Ora 23.00: Party „Zuper Girls”, cu Morar şi asistentele lui, Club Maxx (Splaiul Independenţei nr. 290), intrare 10 lei, studenţii intră gratis.
Reamintindu-va ca momentele cheie ale zilei de maine, ce nu trebuie ratate, ar fi parada militara de la Arcul de Triumf si Retragerea cu torte a militarilor Regimentului 30 Garda din fata Cercului militar, nu neramane decat sa va spunem: LA MULTI ANI ROMANIA, LA MULTI ANI ROMANI oriunde va aflati!!!!!!!