joi, iunie 20, 2024
AcasăForte terestreUniforma militarilor Regimentului 30 Garda

Uniforma militarilor Regimentului 30 Garda

În acest secol, infanteria constituie cea mai reprezentativă armă din punct de vedere cantitativ; în toate armatele, unităţile de infanterie denumite „de gardă” erau mai bogat îmbrăcate decât cele din regimentele de „linie”. În această situaţie se regăsea şi „Batalionul de Gardă Republicană”, continuatorul tradiţiilor Batalionului 1 Tiraliori, înfiinţat la 1 iulie 1860, prin Ordonanţa nr.63 a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, astăzi Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

Comparând stilul uniformelor armatelor europene prezentate în diferite lucrări, uniforma de ceremonie a Regimentului se identifică cu stilul francez şi păstrează un specific naţional: preluarea culorilor drapelului naţional.

Această uniformă are originile în reforma începută în anul 1845 în Armata Română. După 1859 România intră pe adevărata cale de modernizare. Acest progres este datorat unor bărbaţi deosebiţi, domni proveniţi din rândul armatei – Alexandru Ioan Cuza, Carol I – care au înţeles necesitatea înnoirii armatei; astfel a luat naştere străbunicul unităţii de gardă – „Batalionul 1 Tiraliori”.

De atunci, uniforma de ceremonie a suferit modificări succesive în cinci etape evolutive ce corespund schimbărilor la nivel politic şi cultural care au avut loc în ţară. Pe fondul uriaşelor transformări economice, politice şi sociale ce au avut loc în societatea românească după 1989, armata a cunoscut un proces profund de restructurare şi recuperare a valorilor tradiţionale.

Este deosebit de important să subliniem următorul aspect: cunoaşterea costumului militar naţional, exemplu de eleganţă militară, element specific, tradiţional românesc, trebuie să fie un motiv de mândrie naţională.

Uniforma de ceremonie stabilită prin „Regulamentul privind descrierea uniformei” din 1934 a constituit principala sursă de inspiraţie pentru specialiştii care au realizat uniforma de ceremonie a Brigăzii de Gardă, în anul 1990. Astfel, în acelaşi an, specialişti ai Muzeului Militar, Studioului de Arte Plastice al Armatei şi Comandamentului Logistic au creat o nouă uniformă de ceremonie, menită a ilustra tradiţia unităţilor de gardă şi, totodată, de a realiza o uniformă reprezentativă pentru noua imagine a Armatei Române.

Actuala uniformă de ceremonie, îmbrăcată de militarii Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, este una dintre cele mai elegante şi rafinate din spaţiul european, preluând elemente tradiţionale brodate într-o formă modernă, fără a afecta solemnitatea şi prestigiul acesteia prin ornamentare excesivă. Consider că, deşi aflată în uz de o perioadă relativ scurtă de timp, aceasta a devenit emblematică pentru Armată şi chiar pentru statul român.

Nu întâmplător, această uniformă a fost purtată pentru prima oară cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României, la data de 1 Decembrie 1990.

Principalele elemente ale uniformei de ceremonie sunt:

chipiu din stofă bleumarin; partea laterală are o bandă de culoare galbenă deasupra căreia se fixează trese circulare şi verticale. În faţă se montează o cocardă tricoloră, iar deasupra se fixează un merişor roşu;
căciulă neagră de blană model „Mihai Viteazul”, cu toate accesoriile chipiului;
tunică bleumarin la un rând de nasturi, cu epoleţi cu franjuri sau trefle (simple pentru soldaţi, gradaţi voluntari şi ofiţeri cu grade inferioare, duble pentru ofiţeri cu grade superioare şi triple pentru generali), eghileţi aurii (dubli pentru cadre şi simpli pentru soldaţi şi gradaţi voluntari), ecuson cu emblema Regimentului pe mâneca stângă, pafta de mânecă având trei ornamente metalice aplicaţii metalice sau broderie, guler de culoare roşie până la cusătura umărului, spatele fiind galben, iar în cazul ofiţerilor superiori, cu broderie;
centură fir din mătase, cu pafta metalică având ştanţată stema României;
cizme negre, pantofi sau ghete;
pantaloni de cizmă gri cu dublu lampas pentru cadre şi simplu pentru soldaţi şi gradaţi voluntari, pantalon gri pentru pantofi;
manta bleumarin pentru iarnă, la două rânduri de nasturi, având aceleaşi accesorii ca şi tunica;
sabie cu mâner în formă de cap de leu, pentru ofiţeri, cu garda din trei ramuri şi dragon terminat cu un ciucure cu fir metalic aurit, realizate de Solingen.

Articolul integral pe Revista fortelor terestre

RELATED ARTICLES

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sustine acest site achizitionand produse Emag spot_img

COMENTARII

POPULARE