ROARMY FORUM

Vă rugăm să vă logaţi sau să vă înregistraţi.

Logați-vă cu numele de utilizator, parola și durata sesiunii de logare
Căutare avansată  

Stiri:

Va dorim bun venit pe forumul RoArmy!!! Aici se poate discuta despre orice cu respectarea legislatiei referitoare la clasificarea anumitor informatii.

Autor Subiect: Hotararea nr. 735/2010 pentru recalcularea pensiilor  (Citit de 5872 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

John

 • Moderator
 • Nou Venit
 • *****
 • Offline Offline
 • Mesaje postate: 44
Hotararea nr. 735/2010 pentru recalcularea pensiilor
« : August 04, 2010, 05:02:22 »

Avand in vedere prevederile art. 3 alin. (3) din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor,
in temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. 1. — Pensiile prevazute la art. 1 lit. a) si b) din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, cuvenite sau aflate in plata, se recalculeaza conform algoritmului de calcul utilizat de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, intr-o perioada de 5 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari.
Art. 2. — (1) Recalcularea pensiilor prevazute la art. 1 se realizeaza prin determinarea stagiilor de cotizare si punctajelor medii anuale, pe baza veniturilor realizate lunar de catre beneficiari si stabilirea cuantumului fiecarei pensii.
(2) Documentele doveditoare necesare stabilirii punctajelor medii anuale in vederea recalcularii pensiilor sunt prevazute in anexele nr. 1a, 1b si 2.
(3) Pentru perioadele in care beneficiarii si-au desfasurat activitatea in Ministerul Apararii Nationale, documentele doveditoare se solicita de catre acestia prin centrele militare judetene/zonale/de sector sau prin unitatile militare din care au facut parte, dupa caz.
(4) Pentru perioadele in care beneficiarii si-au desfasurat activitatea in celelalte institutii din sistemul national de aparare, ordine publica si siguranta nationala, precum si din sistemul administratiei penitenciarelor, documentele doveditoare se solicita de catre acestia de la ultima unitate din care au facut parte sau de la structura de resurse umane a inspectoratelor generale/similare, in situatia in care aceste unitati au fost desfiintate.
(5) Pentru personalul trimis in misiune permanenta in strainatate sau, dupa caz, pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, la determinarea punctajului mediu anual se vor lua in calcul veniturile corespunzatoare functiei pe care acesta a fost incadrat in tara.
(6) Documentele doveditoare obtinute in conditiile alin. (3) si (4) se depun de catre beneficiari la structurile de pensii din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor, precum si Serviciul Roman de Informatii de la care primesc drepturile de pensie.
(7) Recalcularea prevazuta la alin. (1) se efectueaza in ordinea inregistrarii documentelor doveditoare la structurile de pensii, iar in lipsa acestora, incepand cu cele mai vechi dosare aflate in plata, in functie de anul si luna deschiderii dreptului la pensie.
Art. 3. — La determinarea cuantumului pensiei recalculate se foloseste valoarea punctului de pensie valabil la data incheierii procesului de recalculare.
Art. 4. — (1) Stagiul de cotizare reprezinta vechimea in serviciu si, dupa caz, vechimea in munca prevazuta de legislatia in vigoare la data deschiderii dreptului la pensia de care persoana beneficiaza sau care i se cuvine, la data inceperii procesului de recalculare, potrivit prevederilor art. 8—10 din Legea nr. 119/2010.
(2) Stagiul complet de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual pentru pensiile prevazute la art. 1 lit. a) si b) din Legea nr. 119/2010 va fi de 20 de ani atat pentru femei, cat si pentru barbati.
Art. 5. — Pentru recalcularea pensiilor prevazute la art. 1 lit. a) si b) din Legea nr. 119/2010 se considera a fi indeplinite conditiile de acordare prevazute de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 6. — (1) Determinarea punctajului mediu anual se face pe baza datelor din dosarele de pensie existente in pastrare la structurile de pensii din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor, precum si Serviciul Roman de Informatii.
(2) In situatia in care in dosarele de pensionare sunt inscrise perioade care constituie vechime in serviciu, fara date referitoare la venitul realizat lunar, determinarea punctajului mediu anual se efectueaza pe baza documentelor doveditoare solicitate de beneficiari structurilor prevazute la art. 2 alin. (3) si (4).
(3) Pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare, altele decat cele prevazute la alin. (2), la determinarea punctajului mediu anual se aplica prevederile Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) Pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare si pentru care nu au putut fi dovedite veniturile realizate lunar sau documentele doveditoare nu au fost depuse in termenul pentru recalculare prevazut de lege, la determinarea punctajului mediu anual se utilizeaza salariul mediu brut pe economie din perioadele respective.
(5) In perioada 1 aprilie 2001—1 august 2007, punctajelor anuale nu li se aplica plafonarea prevazuta de legislatia privind pensiile din sistemul public in vigoare in perioada respectiva.
Art. 7. — In situatia pensiilor de invaliditate, stagiul potential acordat la stabilirea drepturilor de pensie pana la data intrarii in vigoare a Legii nr. 119/2010 se mentine si pentru stabilirea punctajului mediu anual, conform prevederilor art. 78 alin. (6) din Legea nr. 19/2000, cu exceptia celor stabilite conform prevederilor Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 8. — Pensia de urmas se stabileste procentual din pensia recalculata la care ar fi avut dreptul sustinatorul decedat, cu exceptia celor stabilite conform prevederilor Legii nr. 80/1995, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 9. — (1) Daca din documentatia de pensionare rezulta perioade de vechime in munca exprimate in saptamani de cotizare, ca urmare a achitarii contributiei catre fostele case de asigurari sociale, aceste perioade se vor transforma in stagiu de cotizare exprimat in ani si luni de cotizare.
(2) In acest caz, pentru determinarea punctajului mediu annual se vor utiliza salariile medii brute pe economie din perioadele respective.
(3) Daca din documentatiile de pensionare nu rezulta localizarea saptamanilor de cotizare in cadrul anului, acestea vor fi plasate imediat dupa data de 1 aprilie a anului respectiv.
Art. 10. — (1) Pensia de serviciu recalculata, potrivit Legii nr. 119/2010, poate fi modificata la cererea beneficiarului, in baza actelor doveditoare prezentate de acesta, intocmite conform prevederilor legale, din care rezulta date si elemente, altele decat cele utilizate la recalculare, referitoare la drepturi cu caracter salarial, perioade suplimentare la vechimea in munca sau la vechimea in serviciu, care, conform Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se au in vedere la stabilirea punctajului mediu anual sau la stagii de cotizare.
(2) Drepturile de pensii recalculate potrivit alin. (1) se acorda astfel:
a) de la data de intai a lunii urmatoare expirarii procesului de recalculare, daca cererea, impreuna cu documentele doveditoare, a fost depusa in termenul general de prescriptie;
b) din prima zi a lunii urmatoare celei in care cererea, impreuna cu documentele doveditoare, a fost depusa la casa de pensii, dupa termenul prevazut la lit. a).
Art. 11. — Pensiile de serviciu ale caror cuantumuri au fost stabilite prin aplicarea hotararilor definitive si irevocabile ale instantelor de judecata se recalculeaza potrivit prevederilor prezentei hotarari.
Art. 12. — (1) In vederea aplicarii prevederilor prezentei hotarari, Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale pune la dispozitia institutiilor abilitate cu aplicarea prevederilor prezentei hotarari, gratuit, aplicatiile informatice specifice.
(2) Aplicatiile informatice prevazute la alin. (1) urmeaza sa fie adaptate specificului propriu de catre institutiile care efectueaza recalcularea.
Art. 13. — (1) Stabilirea pensiei recalculate se face prin decizie emisa de structurile de pensii, care va cuprinde in mod obligatoriu temeiurile de fapt si de drept care au stat la baza recalcularii, precum si termenul in care poate fi introdusa contestatia.
(2) Deciziile de pensie recalculata se comunica in scris beneficiarilor, in termen de 30 de zile de la data emiterii.
Art. 14. — (1) Impotriva deciziilor de pensie recalculate se poate introduce contestatie in termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile de contestatii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii.
(2) Deciziile comisiilor de contestatii pot fi atacate in instanta, potrivit prevederilor Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 15. — Pentru recalcularea pensiilor prevazute la art. 1 se autorizeaza entitatile implicate in acest proces, din cadrul institutiilor din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, sa incheie contracte de prestari servicii/conventii civile.
Art. 16. — In aplicarea prezentei hotarari, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor, precum si Serviciul Roman de Informatii pot emite instructiuni de aplicare, aprobate prin ordin al ordonatorului principal de credite.
Art. 17. — Anexele nr. 1a, 1b si 2 fac parte integranta din prezenta hotarare.

PRIM-MINISTRU
EMIL BOC
Contrasemneaza:
Ministrul apararii nationale,
Gabriel Oprea
Ministrul administratiei si internelor,
Vasile Blaga
Directorul Serviciului Roman de Informatii,
George Cristian Maior
Ministrul muncii, familiei si protectiei sociale,
Mihai Constantin Șeitan
Ministrul finantelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vladescu
Bucuresti, 21 iulie 2010.
Nr. 735.


Anexele la hotarare:
memorat

Marinarul

 • Moderator
 • Nou Venit
 • *****
 • Offline Offline
 • Mesaje postate: 18
Re: Hotararea nr. 735/2010 pentru recalcularea pensiilor
« Răspuns #1 : August 16, 2010, 07:35:48 »

Se pare ca SCMD nu ne lasa balta. Merita o bere macar pentru faptul ca incearca ceva: http://roarmy.ro/eveniment/?p=153 , comparativ cu alte asociatii. Tare as vrea sa stiu si eu demersurile ANCMRR, Federatia militarilor.......Stie careva ceva? Din nefericire pentru mine sau pentru noi, eu personal nu am auzit nimic.
memorat

admin

 • Administrator
 • Nou Venit
 • *****
 • Offline Offline
 • Mesaje postate: 23
Re: Hotararea nr. 735/2010 pentru recalcularea pensiilor
« Răspuns #2 : Septembrie 30, 2010, 08:37:57 »

Daca Guvernul nu este cu noi, se pare ca Dumnezeu stie ca ne-am facut si ne vom face datoria in continuare. Astfel, prin Sentinta civila nr. 338 din 28.09.2010 , Curtea de Apel Cluj a hotarat suspendarea executarii HG nr 735/21 iulie 2010. Sentinta civila nr. 338/28.09.2010 a Curtii de Apel Cluj este definitiva dar revocabila, fiind supusa recursului in termen de 15 zile, recurs la care guvernul Romaniei, in mod cert nu va renunta.

Tot articolul il gasiti aici: http://roarmy.ro/eveniment/2010/09/prima-victorie-scmd-impotriva-guvernului-suspendarea-executarii-hg-7352010/
memorat

John

 • Moderator
 • Nou Venit
 • *****
 • Offline Offline
 • Mesaje postate: 44
Re: Hotararea nr. 735/2010 pentru recalcularea pensiilor
« Răspuns #3 : Octombrie 01, 2010, 02:29:52 »

Din cate am citit, hotararea a fost anulata pentru cele cateva persoane care au actionat in instanta guvernul. Intrebarea este: se anuleaza aceasta hotarare pentru toate persoanele?
Sa inteleg ca da ,din moment ce SCMD-ul a anulat procesul in Bucuresti?
M-am bucurat oare prea devreme?
memorat
 

Pagină creată în 0.112 secunde cu 40 interogări.